Efter extremovädret – då kommer solen tillbaka

Publicerad 2023-08-09

Ovädret Hans har svept fram med kraftigt regn och översvämningar som följd.

Nu ser ovädret ut att mattas av – och solen kommer att titta fram på sina håll.

De senaste dagarna har Hans dragit fram över landet och orsakat kraftigt regn, översvämningar och problem med infrastrukturen. Vägar, järnvägar och färjor har stängts av på grund av det extrema vädret.

Under torsdagen ser dock ovädret ut att börja trappas ner. Det rör sig norrut och österut från Götaland, enligt vädertjänsten klart.se.

– Det kommer att vara en del regn i de östra delarna av Götaland och Svealand och även över södra Norrland. Västkusten kommer att få mer soligt väder, säger Hanna Winge, meteorolog på klart.se.

Stormande vågor slår in mot Varberg.

Solchans i söder

Även om ovädret är på väg bort är inget stort väderomslag i sikte.

– Som det ser ut nu är inget kraftigt högtryck med 30 grader och sol i hela landet på väg in. I söder ser måndagen ut att bjuda på väldigt fina solchanser, medan det kommer regn i norr. Större delen av nästa vecka är det liknande väder som vi har haft under stora delar av juli och början av augusti, säger Hanna Winge.

Temperaturen ligger på kring 20 grader i de flesta delar av landet. Längst i söder kan det bli uppåt 23 grader, medan det längst i norr ser ut att bli temperaturer på 15 till 16 grader. Enligt Hanna Winge kan ett mer högtrycksbetonat väder komma in under torsdag nästa vecka och stanna kvar över helgen, men prognosen är än så länge osäker.

”Extremt väder”

De senaste dagarnas oväder har varit ovanligt, berättar Hanna Winge.

– Om man ser på flödena i vattendragen där det har varit röda varningar är det ovanligt. Ungefär vart femtionde år kan man räkna med så höga flöden. Det är ett extremt väder vi haft de senaste dagarna.