Extremhetta i Sydamerika: Varmaste nätterna någonsin i Paraguay

Uppdaterad 2023-11-14 | Publicerad 2023-11-13

Extrem varmluft håller temperaturen uppe i Sydamerika – dygnet runt.

Lägsta temperaturen i Mariscal Estigarribia i Paraguay var i lördags 34 grader.

– Det kommer fortsätta att vara rejält varmt ett bra tag till, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.se.

Brasilien, Argentina, Paraguay och Bolivia har alla haft de varmaste nätterna som någonsin uppmätts i respektive land.

Anledningen är den varma luften som ursprungligen kommer in från Atlanten.

– Det som gör att det blir så här väldigt varmt och att det stannar kvar är på grund av högtrycket som ligger över en stor del av Sydamerika. Det hjälper till att hålla kvar den varma luften samtidigt som inte lågtryck lyckas ta sig in och trycka undan den, säger Lasse Rydqvist.

34 grader som lägst

Redan under lördagen så slogs det sydamerikanska rekordet, men natten till i går slogs det igen. Den lägsta temperaturen under dygnet låg då på 34,0 grader i Mariscal Estigarribia i Paraguay.

Det tidigare rekordet låg på 32,2 för hela Sydamerika.

– Många gånger så slås värmerekord med 0,1–0,3 grader kanske. Så nu är det en stor marginal mot tidigare rekord, säger Lasse Rydqvist.

En man svalkar av sig på stranden Ipenema i Brasilien, 24 september.

46 grader som högst

Det nya rekordet i Paraguay är även den näst högsta minimitemperaturen som noterats någonsin i världen. Det globala rekordet är på 35,0 grader i minimitemperatur på ett dygn, vilket uppmättes i staden Cunnamulla i Australien 1965.

– I Argentina igår hade man 46 grader som maxtemperatur. Det är också rekord för många stationer men det blir inga värmerekord för maxtemperaturer även om det är extremt höga värden.

Människor bär masker för att skydda sig mot rök från skogsbränder under en värmebölja, i Brasilien. Bild från 12 oktober.

Inga lägre temperaturer i sikte

De höga temperaturerna verkar vara här för att stanna.

– Det kommer fortsätta att vara rejält varmt ett bra tag till. Åtminstone hela veckan. De har ingen ljusning än riktigt, säger Lasse Rydqvist.