Marco Polo lämnar Sverige – rederi anmäls

TT

Publicerad 2023-11-09

TT-Lines färja Marco Polo gick på grund utanför Blekinge den 22 oktober.

Den skadade färjan Marco Polo bogseras till Gdansk i Polen med start klockan 15 under torsdagseftermiddagen, uppger Kustbevakningen för TT.

Samtidigt kommer besked om att Länsstyrelsen Blekinge åtalsanmäler rederiet för miljöbrott.

Efter omfattande oljeutsläpp åtalsanmäls nu rederiet TT-Line för miljöbrott.

”Som länsstyrelse är det vår skyldighet att anmäla miljöbrott enligt Miljöbalken. Oljeutsläppet innebär stor skada för djur, natur och miljö i Blekinges känsliga naturreservat och sköra strandskyddsområden och vi vill därför att frågan prövas juridiskt”, säger Margaretha Lewenhagen, chefsjurist på Länsstyrelsen Blekinge, i ett pressutskick.

Färjan, som gick på grund utanför Listerlandet i Blekinge den 22 oktober, har legat en vecka vid kaj i Stillerydshamnen i Karlshamn. Nu ska Marco Polo flyttas. Den preliminära planen bekräftades av Karlshamns hamn, som avvaktat väderleken under dagen.

– Dels har vi haft oljelänsar ute som samlat upp olja som lossnat från färjans skrov. Vi behövde också flytta henne till en ny kajplats med tillgång till färjeramp i lördags. Då hjälpte vi även till med att lossa och lasta av färjan. Allt gick bra, säger Caroline Säfström, vd för Karlshamns hamn, till Blekinge Läns Tidning.

Bogseringen beräknas ta mellan 30-40 timmar och sker i samarbete mellan Sjöfartsverket, Kustbevakningen och ett bärgningsbolag. När färjan lämnat svensk ekonomisk zon övergår ansvaret till polska myndigheter. Det är fortfarande oklart om färjan ska repareras eller skrotas.

Följ ämnen i artikeln