Rubeln rasar – då blir det köpfest i Moskva

Uppdaterad 2019-06-26 | Publicerad 2014-12-17

I takt med rubelns fall har en köpfest brutit ut bland välbärgade ryssar, i ett desperat försök att få valuta för de allt mindre värda pengarna.

Hemelektronik, möbler och bilar hör till de mest attraktiva varorna.

Rubelns fall sammanfaller med julhandeln, årets viktigaste shoppingperiod även i Ryssland. Butikerna är redan fulla av erbjudanden. Men handeln har nu fått extra fart.

– Det är ett sätt att skydda sig från inflationen. Människor tar ut sina sparade rubel från banken och handlar varaktiga varor. Jag var själv i en butik i går och såg en kille som köpte fyra eller fem stora tv-apparater, säger Denis Denis Davydov, chefsanalytiker på Nordea i Ryssland.

Svårt att växla

Att handla är ett alternativ till att växla rubler mot dollar. Priserna har ännu inte höjts i samma takt som valutan tappat i värde.

– Mindre banker och banker i småstäder har inte dollar på sina kontor, det finns inga sedlar rent fysiskt. Och i allmänhet har det blivit svårare att växla, eftersom valutakurserna varierar kraftigt. Många banker har byggt in egna säkerhetsmarginaler i kurserna. Det är stor skillnad mellan vad man säljer och köper utländsk valuta för. I går kunde vi se banker som köpte euro för 85 rubel, men sålde för 105 rubel per euro, säger Denis Davydov.

Det är dock bara en tidsfråga innan köpfesten är slut. Apple har redan stängt av all internetförsäljning av telefoner, läsplattor och datorer.

Ikea höjer priserna

– På grund av extrema variationer i rubelns värde så är vår internetbutik i Ryssland stängd medan vi ser över vår prissättning, säger en talesperson för IT-jätten, rapporterar AFP.

På Ikea har det varit rusning, bland annat till att köpa nya kök innan priserna höjs i morgon. Bolaget har tidigare lovat att hålla samma priser hela året, men har ändrat sig. "Priserna på bland annat garderober, kök och förvaringssystem kommer att förändras från och med i morgon, den 18 december", skriver Maria Tikhonova, kommunikationschef på Ikea i Ryssland, i en kommentar till TT.

60 procent av de produkter som säljs i Ryssland tillverkas i landet, men verksamheten är också beroende av valutaförändringar och råvarupriser.

"Vi på Ikea Ryssland gör stora ansträngningar för att minimera effekten av dessa förändringar för våra kunder", skriver Tikhonova.

Har förlorat hälften av värdet

Den ryska rubeln har förlorat nästan halva sitt värde på ett år - och enligt nyhetsbyrån AP är det världens just nu sämst presterande valuta. Under natten till tisdagen chockhöjde Rysslands centralbank styrräntan från 10,5 till 17 procent och varnade samtidigt för en djup recession, rapporterar TT.

Samtidigt har USA:s president Barack Obama infört nya sanktioner mot Ryssland, samt erbjuder ny militär hjälp till Ukraina. Just sanktioner, tillsammans med det sjunkande priset på olja, ligger bakom rubelkrisen som just nu plågar Ryssland och president Putin.

TT/AFTONBLADET

Följ ämnen i artikeln