Forskarnas utspel: Eko är inte så reko

Publicerad 2014-11-18

Storbråk på universitetet efter kritiken

Köpa ekologiskt eller inte?

Frågan har startat ett jättebråk mellan forskare på Sveriges lantbruks­universitet, SLU.

– Det är inte så hög vetenskaplig nivå, säger forskaren Maria Wivstad om kritiken mot ekomaten.

– Skitsnack. Folk vill inte erkänna att de har gått på en bluff, säger professor Lars Bergström.

Fyra forskare, varav tre professorer på SLU, hävdar att en omställning till ekologiskt jordbruk ger små miljö­vinster till ett högt pris: mindre matproduktion. De fyra framförde sin kritik i en artikel på SvD:s Brännpunkt i söndags.

– Om all odling skulle vara ekologisk skulle vi producera kanske hälften så mycket livsmedel, säger Lars Bergström, professor i vattenvårdslära på SLU, en av författarna.

’Känns ideologiskt’

Nu får de fyra kritik av professorer vid samma läroanstalt. Kritikerna tycker att utspelet känns mer som ideologi än vetenskap.

– De här personerna har inte forskat så mycket på ekologiska produktionssystem. Det känns som att det är ideologiskt motiverat, säger Maria Wivstad, föreståndare för Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid SLU.

– Min starkaste invändning är att de säger att antingen är det noll ekologisk odling eller 100 procent. Det är en grov förenkling och inte så hög vetenskaplig nivå.

Maria Wivstad planerar att skriva ett svar tillsammans med några andra forskare på SLU.

– Ekologiskt jordbruk är inte den slutgiltiga lösningen, men det utgör bara 30 procent av det totala jordbruket. Det är inget hot, säger hon.

’Vill inte erkänna bluff’

Lars Bergström tycker att subventionerna till det ekologiska jordbruket är ett problem. Ekologiska bönder får en halv miljard i bidrag varje år. Samtidigt kräver allt fler upphandlare att maten ska vara ekologisk.

– Det är våra skattepengar som går till det här. De som gillar ekologisk mat har varit otroligt smarta med marknadsföringen. Och folk vill inte erkänna att de har gått på en bluff, säger Lars Bergström.

Din kollega säger att ni håller en låg vetenskaplig nivå?

– Det är skitsnack. Då är hon verkligen ute och cyklar. Vi har haft flera forskningsprojekt som det här.

Lars Bergström tycker att alla får göra som de vill. Men det finns inga skäl att välja bort konventionell mat.

– En kopp kaffe innehåller lika mycket ”gifter” som man får i sig på ett år genom att äta konventionellt odlad mat, säger han.

Maria Wivstad tycker dock att konsumenterna ska köpa ekologiskt.

– Det är bra mat och man stödjer utvecklingen för ett grönare jordbruk, säger hon.