”Jag tänker få stopp på Irakkriget”

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-02-04

Clintons plan får kritik

NEW YORK

Hillary Clinton lovar:

– Om jag blir president avslutar jag Irakkriget.

Men det är ett löfte avgett under hård press – och det har redan föranlett kritik.

Ska avbryta kriget Hillary Clinton gav under ett tal ett löfte om att få ett slut på Irakkriget om hon blir president. Det var första gången som hon tydligt tog avstånd från kriget. Tidigare har hon uttryckt stöd för invasionen. Foto: CHARLIE NEIBERGALL

Under ett tal inför det demokratiska partiets nationella kommitté i fredags tog Hillary Clinton för första gången på allvar avstånd från kriget.

– Om inte kongressen avslutar kriget i Irak innan januari 2009 kommer jag att göra det som president, sa hon.

Konkurrenterna oroar

Demokraternas två övriga toppkandidater i valet nästa höst, John Edwards och Obama Barack, deltog i samma möte – och den allmänna uppfattningen är att de är de som indirekt tvingat Clinton till ett så tydligt ställningstagande.

Både Barack och, framförallt, Edwards är sedan länge uttalade motståndare till kriget och har genom den hållningen vunnit en popularitet som sägs oroa Clinton.

Dessutom har Edwards kritiserat den förra presidenthustrun för att hon inte opponerat sig mer högljutt mot Bushadministrationens planer på truppförstärkningar i Bagdad.

– Tystnad är förräderi, sa han nyligen.

Motståndarna i det republikanska partiet menar att Clinton är direkt opålitlig i frågan.

– Om jag varit president 2002 hade vi aldrig invaderat Irak, sa hon i fredags.

Kappvändardebatt

Det väcker stor förvåning, enär New York-senatorn inte bara röstade för en invasion för fem år sedan utan dessutom gav den sitt uttryckliga stöd.

Hillary Clinton riskerar alltså redan att, likt John Kerry i den förra valkampanjen, hamna i en destruktiv debatt om att hon vänder kappan efter vinden.

Per Bjurman