Spik kan ha orsakat Top Gear-stjärnans krasch

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-14

Bilen fick punktering och kraschade

Richard Hammond som populär programledare på BBC.

Top Gear-stjärnan Richard Hammond, 36, körde i 450 kilometer i timmen när han plötslig kraschade och var nära döden.

Nu har det visat sig att kraschen troligtvis orakades av ett spetsigt föremål som fastnade i ett av däcken.

Richard Hammond kraschade på Elvington-flygplatsen nära York i England.

Det var när Richard Hammond i september förra året skulle slå det brittiska hastighetsrekordet för bilar som något gick snett.

Mitt framför BBC:s kameror voltade Hammond med sin Vampire dragsterbil. Kraschen var mycket våldsam och Hammond fick svåra skallskador. Ett tag var det osäkert om han skulle överleva, men efter en tids sjukhusvistelse återhämtade sig den populäre programledaren.

Nålen orskade punktering

I dag presenterades den officiella utredningen om vad som hände vid olyckan. Enligt den gjorde inte Hammond något fel – det var en ett spetsigt föremål i däcket som orsakade den våldsamma kraschen, uppger Sky News.

Föremålet – som kan ha varit en nål eller en spik – gick så djupt in i däcket att en punktering uppstod. När all luft försvann från däcket tappade Hammond kontrollen över bilen och den voltade i en hastighet av 450 kilometer i timmen.

Det finns än så länge inga uppgifter som pekar på ett sabotage. Troligen fångades föremålet upp av däcket under olycksdagens övningar.

Enligt den 88 sidor långa utredningen som utförts av BBC skulle olyckan förmodligen kunna ha undvikits om däcken hade kontrollerats noggrannare. Top Gear-teamet får därför kritik för bristande säkerhetsåtgärder.

Medvetslös i 30 timmar

Efter olyckan var Hammond medvetslös i 30 timmar. Kirurgerna på sjukhuset i Leeds övervägde att borra ett hål i huvudet på honom för att försöka dränera blodet och hejda svullnaden. Man kom dock fram till att operationen inte var nödvändig.

I dag har han återhämtat sig och är tillbaka på sitt jobb som programledare för det populära programmet Top Gear.

Programmet är mycket populärt i Storbritannien. När Hammonds krasch visades sågs det av 8,6 miljoner tittare och konkurrerade ut program som det skandalomsusade Big Brother.

I Sverige visas Top Gear på Kanal 5.

Tidigare artiklar