"Farliga" ord ska förbjudas på nätet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-14

– Svenska bloggare rasar över Franco Frattinis förslag

Ord som "terrorist", massmord" och "bomb" ska inte hittas när man söker på nätet. I alla fall om EU-kommissionären Franco Frattini får bestämma.
Den svenska bloggvärlden rasar över hans förslag.
"En EU-kommissionärs diktaturfasoner" skriver bloggaren Nina.

Franco Frattini vill undersöka möjligheten att censurera sökningar efter ord som kan kopplas till terroristaktioner på internet. ” Nästan som "1984", fast på internet” skriver en bloggare bakom bloggen Ips.

” George Orwell (för övrigt pseudonym för Eric Blair) skrev boken 1984 år 1948. Den beskriver en skrämmande framtid där invånarna hjärntvättas och inte ens får tänka fritt. Att censurera internet är som ett litet steg i riktning mot Orwells samhälle.”

”Rätten till yttrandefrihet?”

Franco Frattini menar, genom att inte kunna söka på dessa ord skulle terrordåd kunna förhindras.

Bloggaren Nina håller inte alls med om att det är en bra lösning.

”…och jag tror faktiskt, tack och lov, att han är en av få som anser de diktaturfasonerna vara en bra metod.” Hon menar också att yttrandefriheten är hotad: ”Skydda rätten till liv, jovisst. Men vad hände med att skydda rätten till yttrandefrihet då?”

Aftonbladets bloggare Mats Engström som skriver Europabloggen är mer förvånad över Justitiedepartementets ”yrvakna” kommentar.

” När Beatrice Asks medarbetare svarar så förvånat kan det bara beror på två saker. Antingen har inte justitieministern fått en ordentligt föredragning om handlingsplanen. Eller så lägger moderaterna ut rökridåer.”