Här sänks straffet för alla som går med på vård

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-08

Sexbrottslingar som går med på behandling i fängelset kan få kortare straff. I Kanada.

Nu vill Henrik Belfrage, forskningschef vid rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall, att det ska bli på samma sätt i Sverige.

Henrik Belfrage.

I Kanada passerar alla sexbrottslingar som får strängare straff än två år en utredningscentral, där en behandlingsplan läggs upp för strafftiden.

Behandlingen är inte obligatorisk. Men på ett tidigt stadium gör myndigheterna klart för internen vilken effekt det kan ha på deras tid bakom galler om de deltar.

– Det leder inte automatiskt till frigivning. Men det kan påverka positivt när villkorlig frigivning, permissioner och förkortat straff övervägs, säger Christelle Chartrand, taleskvinna för Kanadas kriminalvård.

Vill ändra den svenska lagen

Behandlingen kan fortsätta när personen frigivits. Fram till 2006 såg det mycket lyckat ut. Återfallen minskade med 30 procent. Men sedan slog några grova

sexbrottslingar till på nytt och det blev diskussion om metoden.

Henrik Belfrage vill att den svenska lagen ändras så att frigivning för sexbrottslingar blir flexibel som i Kanada.

– Det ska finnas mycket mer tid att tjäna respektive förlora. Visar man att man uppträder på ett icke kriminellt sätt och deltar i behandling för sin problematik, så kanske man ska tjäna flera år.

Studier visar generellt att brottslingar som döms till rättspsykiatrisk vård i mindre grad återfaller än de som döms till fängelse.

– Vi har andra förutsättningar för behandling, säger Henrik Belfrage. Vägen ut från rättspsykiatrin går ju via att man deltar i behandling.

Däremot är han tveksam till kastrering av våldtäktsmän mot deras vilja. Det är inte tillåtet i dag.

– Vi kan inte vara säkra på att det är botemedlet. Frågan är: sitter det i huvudet eller mellan benen? Sannolikt är det olika drivkrafter hos olika personer.