Attacken hotar fredsförsöken

Är en ny front på väg att öppnas i kriget?

Raketattacken i går från

Libanon kan spoliera fredsförsöken i Gaza.

Vad betyder raketbeskjutningen?

Den som sköt vill dra in Libanon i ett krig mot Israel för att öka pressen på den judiska staten att gå med på en vapenvila i Gaza.

Vilka ligger bakom?

Ingen har tagit på sig dåden. Raketerna sköts från Hizbollah-kontrollerat område, men troligen av någon av de palestinska utbrytargrupperna i Libanon. De har hotat med beskjutning om Israel fortsätter offensiven i Gaza.

Hur stor är risken för ett nytt krig mellan Israel och Libanon?

Israel sköt omedelbart tillbaka, men bara pliktskyldigast.

Israelerna verkar medvetna om att raketerna är en provokation.

Annars är likheterna slående med sommaren 2006. Även då var Israel inbegripet i ett krig i Gaza när en kidnappning av israeliska soldater och raketbeskjutning utlöste förödande bombningar av Beirut och en israelisk markinvasion. Allt hän-ger nu på om beskjutningen fortsätter eller bara var en varning.

Hur påverkar en ny front chanserna till en vapenvila i Gaza?

En vapenvila försenas eller spolieras.

– Går Israel med på en vapen-vila nu kan det tolkas som att landet ger efter för hot om ett tvåfrontskrig, säger Ulf Bjereld,

Mellanösternkännare och professor i statskunskap. Både Hamas och Israel vill gärna ha en vapenvila men på sina egna villkor.

Hur nära är en vapenvila?

De flesta experter tror att det tar minst några dagar till. Kanske längre. Läget är mycket osäkert med väldigt många kockar i fredssoppan. Huvudspåret är ett franskt-egyptiskt initiativ om omedelbar vapenvila. Samtidigt försöker säkerhetsrådet enas om en bindande resolution som ska tvinga parterna att ställa in fientligheterna. Där bromsar USA. Kanske ända till Obama tillträder den 20 januari.

Vad talar trots allt för en vapenvila?

Ska Israel komma längre måste de gå in i stadskärnorna och kämpa man mot man. Risken för egna förluster ökar drastiskt.

Hamas har tagit mycket stryk. Ledarna är troligen splittrade på olika håll. De behöver en vapenvila om inte annat för att hämta sig.

Är vapenvila detsamma som fred?

Absolut inte. Det handlar om att upprätta en terrorbalans mellan Israel och Hamas som kan ge civilbefolkningen en tids andrum. Ett fredsavtal ligger långt borta.