Ledning föll vid tåg – stopp i trafiken

Publicerad 2016-09-05

Människor evakueras längs spåret

En nedriven kontaktledning i Arlöv orsakade under måndagen stopp i tågtrafik mellan Lund och Malmö.

Hundratals resenärer fick evakueras längs med spåret.

– Det är jävligt tråkigt för alla som jobbar och går i skolan i Malmö. Alla kommer ju försent nu, säger pendlaren Robin.

Vid 13.30-tiden var delar av trafiken igång igen och prognosen är att tågen ska gå normalt vid 19-tiden.

En nedriven kontaktledning i Arlöv orsakade under måndagen totalstopp i tågtrafiken mellan Lund och Malmö. Även SJ snabbtåg mot Göteborg, Stockholm, Öresundståg mot Alvesta, Växjö, Kalmar och Kristianstad samt Pågatågen drabbades.

Stoppet orsakade även stora förseningar på övrig tågtrafik i södra Sverige. Händelsen inträffade strax innan 8-tiden och passagerare fick då vänta inne i tågen på att evakueras.

– Alla ledningar innehåller väldigt stark ström. Eftersom en sådan är skadad i närheten kan vi inte tillåta att passagerarna går ut. Det är inte säkert att göra det, säger Roger Falk vid Trafikverkets pressjour.

Trafikverket vet inte vad som gjorde att kontaktledningen revs ned.

– I princip kan det bero på två saker: antingen att kontaktledningen varit sliten eller felaktigt uppsatt och sedan fallit eller att tågets strömmottagare varit skadad och rivit ned ledningen, säger Roger Falk.

"Alla är förbannande"

Robin Zecevic från Helsingborg pendlar dagligen till Malmö högskola där han pluggar till fastighetsmäklare. Han berättar att han och flera hundra andra passagerare fick vänta 1,5 timmar innan de tillslut evakuerades. Sedan fick de gå till fots på spåret till Burlöv.

– Vi fick ingen information och samtidigt la deras AC av så det var jättevarmt. Det var hemskt och riktigt jobbigt, berättar Robin.

Slutligen öppnade en tågvärd dörren vid 10-tiden och alla passagerarna på det fullsatta tåget fick då lämna tåget via en stege

– Det var tåg både framför och bakom oss. Vi var flera hundra personer som fick vi gå 300-400 meter till Burlöv där vi nu väntar på ersättningsbussar. Än så länge har det inte dykt upp någon, säger Robin.

För Robin, som skulle ha varit framme vid 8-tiden i Malmö, har tågstoppet gjort att han redan har missat sin viktiga föreläsning.

– Det är försent. Det är jävligt tråkigt och skit för alla som ska jobba och går i skolan i Malmö. Alla kommer ju försent på grund av detta, säger Robin och tillägger att stämningen bland de flera hundra passagerarna är mycket tryckt. 

– Alla är förbannande.

Ingen prognos i nuläget

På grund av händelsen ställdes vid lunchtid även tågen på sträckan Lund-Teckomatorp-Helsingborg in på grund av personalbrist.

Vid 13.30 meddelade Trafikverket att tågtrafiken delvis var i gång igen.

– Vi har flyttat på tåget som fick ledningen över sig och reparationer kommer påbörjas. 13.30 räknar vi med att kunna öppna ett av de två spåren, säger Roger Falk till TT.

Ett 50-tal tåg hade då blivit försenade på väg till eller från södra Sverige. Resenärer får dock räkna med störningar resten av dagen.

– Vissa tåg kommer att gå och vissa kommer att vara inställda. Om man har möjlighet att kolla med sitt tågföretag ska man göra det.

Ersättningsbussar har satts in på de berörda sträckorna.

Vid 15-tiden meddelade Trafikverket att skadorna efter den nedrivna kontaktledningen var mer omfattande än man först trodde och att man därför inte har någon prognos över när trafiken kan börja rulla helt igen.

Strax innan 16- kom en preliminär prognos.

– Prognosen är klockan 19.00, sen kan det komma att ändras, men så ser det ut nu, säger Beisi Sundin på Trafikverket till TT