Hittad död – 27 år efter försvinnandet

Uppdaterad 2016-09-07 | Publicerad 2016-09-04

Det flera decennium långa mysteriet med elvaårige Jacob Wetterling, som 1989 kidnappades av en maskerad och beväpnad man i Minnesota, verkar nu ha klarats upp. 

Pojkens begravda kvarlevor har hittats på ett fält i delstaten, uppger polisen, enligt ABC News.

Det var i oktober 1989 som elvaårige Jacob Wetterling kidnappades av en beväpnad, maskerad man, när han tillsammans med sin bror och en kompis cyklade på en landsväg nära hemmet i St. Joseph, cirka 13 mil nordväst om Minneapolis, USA. Mannen ska i samband med kidnappningen ha hållit fast Jacob medan han sa åt de andra pojkarna att springa därifrån.

Sedan dess har Jacob inte synts till.

Men under lördagen, lokal tid, bekräftade det lokala sheriffkontoret i Stearns County att man hittat pojkens kvarlevor – 27 år senare.

Det var en person som tidigare förekommit i utredningen som gav polisen informationen och efter att de letts till ett fält i centrala Minnesota återfanns de begravda kvarlevorna som efter en rättsmedicinsk undersökning visade sig vara 11-åringen.

Kan ha överfallit fler

Fallet med den försvunna pojken har gäckat polisen i snart tre decennier men trots omfattande sökinsatser har man inte lyckats hitta honom. Men när myndigheterna under förra året tog ett titt på fallet igen ledde spåren till en 53-årig man vid namn Danny Henrich, som tidigare varit intressant i utredningen. Enligt FBI matchade Heinrich den allmänna beskrivningen av den man som överföll flera pojkar i Paynesville åren 1986-1988. Heinrich DNA har även återfunnits på tröjan av en 12 -årig pojke som kidnappades från Cold Spring och utsattes för sexuella övergrepp bara nio månader innan Jacob försvann.

Men Heinrich nekade bestämt till inblandning i Jacobs försvinnande och trots att man hittat spår från hans skor och bildäck i närheten av platsen där Jacob försvann gick detta inte att knyta till försvinnandet. Polisen sökte även bevis i Heinrich hem, där han bodde med sin far och hittade då kamouflagekläder och en bild av en pojke i underkläder.

Tände lyktor – så han kunde hitta hem

Förutom mordet på Jacob, står Henrich även anklagad för 25 fall av barnpornografibrott och väntas gå upp i rätten i oktober.

Jacobs försvinnande har under åren blivit mycket omskrivit runtom i världen då det satte skräck i den trygga delstaten och pojkens ansikte, som förekom på flertalet affischer, har etsat sig fast i invånarnas minne. Varje år, på årsdagen av Jacobs försvinnande, uppmanades invånarna att hålla sin verandabelysning på så att pojken kan hitta hem igen.

Jacobs föräldrar har under alla år hoppats på att hitta sin son vid liv.

Efter kidnappningen blev de drivande i frågan om en ny sexualbrottslag och startade även "Jacob Wetterling Resource Center" som arbetar för att hjälpa samhället och familjer att förhindra sexuellt utnyttjande av barn.

Den nya lagen instiftades av den amerikanska kongressen 1994 och tvingar sedan dess delstaterna att ha register över dömda sexualbrottslingar.

"Våra hjärtan är krossade"

I ett sms till tv-kanalen KARE-TV bekräftar mamman Patty Wetterling att Jacob har hittats och skriver att "våra hjärtan är krossade". På Jacob Wetterling Resource Centers hemsida skriver familjen även följande:

"Vi ville inte att Jacobs berättelse skulle avslutas på det här sättet. Våra hjärtan är tunga, men vi hålls uppe av alla de människor som har varit en del av att göra Jacobs minne till ett ljus som aldrig kommer att släckas. Jacob, du är älskad."

Följ ämnen i artikeln