Svidande kritik mot regeringens besked

Publicerad 2016-07-02

Sjöstedt: "Enorma mängder kol kommer att eldas upp och förstöra klimatet"

Beskedet om att regeringen går med på Vattenfalls affär om att sälja det tyska brunkolet väcker massiv kritik bland politiker och organisationer.

V-ledaren Jonas Sjöstedt skräder inte orden.

– Mycket sorgligt. Det här är det sämsta klimatbeslut som kan tas, säger han.

I dag på morgonen stod det klart att regeringen inte kommer att stoppa Vattenfalls omdebatterade planerade försäljning av brunkolsverksamheten i Tyskland till tjeckiska EPH.

Beslutet väcker mycket starka reaktioner.

”Svepskäl”

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt säger till Aftonbladet att det är en mycket sorglig dag.

– Det här är det sämsta klimatbeslut som kan tas. Enorma mängder kol kommer att eldas upp och förstöra vårt klimat, säger han.

Enligt regeringen finns inte politisk majoritet i riksdagen som möjliggör ett stopp för försäljningen. Men det är enligt Jonas Sjöstedt inte ett argument som håller.

– Det är fel. De är ägare och kan styra bolaget. Till och med Vattenfall säger att regeringen kan stoppa affären. Det är ett svepskäl.

På DN Debatt skriver MP-ministrarna Isabella Lövin och Karolina Skog att regeringen kommer ta initiativ till en utsläppsbroms i Europa, för att göra det dyrare att släppa ut och göra brunkolet mindre lönsamt.

– Det väger lätt i förhållande till att sälja kolet. Det är väl ett slags tröstpris till Miljöpartiet, säger Sjöstedt som framhåller att V kommer att göra allt i sin makt för att försöka stoppa affären.

– Vi kommer rösta emot, reservera oss och föreslå att man ställer miljökrav.

”Extremt allvarligt”

Även Miljöpartiets Carl Schlyter tycker att det är ”extremt allvarligt” att regeringen går med på Vattenfalls affär.

– Vi har sålt kolet och tappat väljarna. Många hoppas att två rika och gröna länder som Tyskland och Sverige ska kunna hitta en lösning för en avvecklingsplan, men istället säljer vi till ett bolag som blivit dömt och som har obefintlig miljöstyrning, säger han.

– Det här är extremt allvarligt. Nu kan hela världen tänka att ”om inte ens Tyskland och Sverige klarar av att lämna kvar kolet i marken varför ska vi göra det, vi är ju fattigare och har sämre möjligheter”.

Enligt Schlyter hade den bästa lösningen varit att tillsammans enas om en rimlig avvecklingsplan och när det kontraktet är bundet försöka sälja paketet till någon annan aktör.

– Här skulle vi ha sagt till S att om de vill ha med oss i regeringen så vill vi att ni tar det här på allvar, säger han.

Allianspartierna och Sverigedemokraterna är dock positiva till regeringens beslut att tillåta försäljningen, men kritiserar åtagandet att köpa utsläppsrätter.

Lars Hjälmered (M) tycker att affären är rätt i sak, men att utsläpssrätterna är slöseri med skattepengar.

– Det är väldigt bekymmersamt att Stefan Löfven skriver ut en check på 6 miljarder kronor för att döva sitt samvete i den här affären, säger han till Aftonbladet.

"Kasta bort 6 miljarder"

Kristdemokraternas energipolitiske talesperson Penilla Gunther säger till TT att det är bra att regeringen "äntligen har kommit till skott".

– Tyskland måste som land och lagstiftare själva ta ansvar för hur man tar hand om sitt eget land och sin miljö. Därför är det ännu bättre att Vattenfall säljer än avvecklar brunkolsverksamheten, vi ska inte lägga oss i Tysklands miljöarbete på det sättet, säger hon till TT.

Enligt Gunther har regeringen dock inte förankrat de sex miljarder kronorna i köp av utsläppsrätter med oppositionen.

I ett sms skriver Sverigedemokraterna energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson till TT att han välkomnar regeringens beslut.

– SD har under lång tid förordat en reträtt från Vattenfalls utlandsäventyr för att värna och prioritera hemmamarknaden, detta är ytterligare ett steg i denna riktning, vilket är positivt och välkommet. Det är däremot anmärkningsvärt att man samtidigt aviserar att man vill slänga bort 6 miljarder kronor för att uttryckligen sabotera andra länders kraftförsörjning.

"Politiskt magplask"

Även organisationer och föreningar har regerat kraftigt.

– Den här affären är ett politiskt magplask. Både för att det innebär fortsatt stora utsläpp men den riskerar också att underminera hela Parisavtalet, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, och fortsätter:

– Tyskland och Sverige är två ledande länder i klimatarbetet och kan inte de lösa detta på annat sätt än att sälja till tjeckiska riskkapitalister kommer det att lägga ribban för hela avtalet och då försvinner hela tyngden och trovärdigheten bakom det.

I ett pressmeddelande skriver Naturskyddsföreningen att regeringens beslut är "en stor besvikelse", och att köp av utsläppsrätter är ett tveksamt sätt att använda skattebetalarnas pengar.

- Jag är oerhört besviken på att regeringen missar denna chans att visa världen att man tar ansvar genom att underlätta energiomställningen i Tyskland, som sannolikt är det viktigaste klimatprojektet i världen nu, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.