Fem dödsfall i Borås – nu gör polisen insats mot droger

Publicerad 2016-03-10

Fem dödsfall har inträffat på kort tid i Borås där droger haft en betydande roll.

I minst ett av fallen misstänks den extremt farliga drogen fentanyl.

Nu erkänner polisen att de måste göra en insats mot missbruket.

Fentanylplåster.

Det är det femte dödsfallet på kort tid i Borås. Offren är yngre män och de avlidna har påträffats i sina hem, skriver Borås Tidning, BT.

– De är relativt unga, de ligger i spannet födda på 1980- och 1990-talet, säger Bengt-Erik Bjärenstam vid Boråspolisen.

En av misstankarna är att dödsorsaken kan vara orsakad av fentanyl, ett extremt farligt ämne vars vanligaste användningsområde är i plåster som används för smärtlindring inom cancervården.

Processen skyndas på

Bjärenstam vill dock varken bekräfta eller dementera att fentanyl är inblandat men konstaterar att personerna haft problem med droger och alkohol.

– Vi har tagit droger i beslag men de är fortfarande inte analyserande, säger han.

Enligt BT påträffades tabletter hemma hos två av männen och hos en tredje fanns en fentanylförpackning. De avlidna kommer att genomgå en rättsmedicinsk undersökning för att fastställa dödsorsaken. Den tar vanligtvis två månader men processen kommer att skyndas på i detta fall, förklarar Bjärenstam, som menar att man måste förhindra att fler dör.

”Vi måste göra en insats”

Därför startar också Boråspolisen en insats mot missbruket i länet.

– Det går inte an att relativt unga människor dör på det här viset. Det är oerhört allvarligt och ett typexempel på när vi måste göra en insats, säger lokalpolisområdeschefen Tomas Jansson i Borås till BT.

Följ ämnen i artikeln