Tio år av krig och kriser

Aftonbladets Wolfgang Hansson listar decenniets tio viktigaste utrikeshändelser

00-talet gick i krigets och krisernas tecken.

Här är min personliga lista över decenniets tio viktigaste utrikeshändelser och sex "bubblare" som hamnade precis utanför.

1. Terrorattackerna mot World Trade Center och Pentagon den 11 september 2001

Terrordåden satte stopp för en lång period av optimism i världen efter Berlinmurens fall. På en kvart skapades en ny världsordning.

Det behövdes inte mer än 19 fanatiska flygkapare villiga att begå självmord för att nästan få världens supermakt på fall.

När jag stod där på Manhattan och såg de två tornen rasa kändes det som tredje världskriget var på väg.

Kaparna tog med sig nästan 3 000 oskyldiga människor i döden. USA:s svar dödade och fortsätter att ta livet av mångdubbelt fler.

2. Finanskrisen som utlöstes av Lehman Brothers fall 15 september 2008

Inte sedan depressionen på 30-talet har världen varit så nära en finansiell härdsmälta. Den här gången var det så mycket allvarligare eftersom alla världens ekonomier förlamades i ett slag inom loppet av några dagar. Miljontals människor förlorade sina jobb och förmögenheter.

Krisen utlöstes av en bostadsbubbla i USA. En bubbla som i grunden handlade om att amerikaner lånat sig till en högre levnadsstandard än de egentligen hade råd med. När notan kom kunde de inte betala.

Bara en gigantisk räddningsoperation av världens regeringar och centralbanker avvärjde en total katastrof.

Nu börjar ljuset i tunneln skönjas men de grundläggande svagheterna i världens finansiella system är inte fixade.

3. Skandalvalet i USA i november 2000

George W Bush blir USA:s president efter ett utslag i Högsta Domstolen. Till slut skilde bara 537 röster i Florida mellan honom och Al Gore. Som det amerikanska valsystemet fungerar spelar det ingen roll att Gore totalt fick över hundratusen fler röster.

Valet fick inte bara världens mäktigaste demokrati att se ut som en bananrepublik. USA fick också en president som uppenbarligen inte var kompetent för uppgiften. Han ivriga avtryckarfinger fick ödesdigra följder för världen. Säkert är det många med mig som undrar vad som hänt om Gore istället utsetts till segare.

4. Putin tillträder som Rysslands president 2000

Formellt tillträdde han redan på nyårsafton 1999 men jag tar med honom ändå. Putins inverkan på Ryssland och dess närområdes utveckling kan inte överskattas. Han har delvis lyckats blåsa nytt liv i den ryska björnens status som stormakt men till priset av ett tsarliknande styre som gradvis strypt pressfrihet och demokrati.

Han gick i krig med Georgien för att stoppa väst från att göra ännu fler av de f d Sovjetrepublikerna till Natomedlemmar.

Höga olje- och gaspriser har gynnat Rysslands ekonomi och bidragit till Putins stora popularitet.

Nu laddar premiärminister Putin för att komma tillbaka till presidentposten 2012.

5. Irakkriget 20 mars 2003

Inget krig under detta decennium har haft en mer negativ inverkan på världens säkerhet. George W Bush startade kriget för att Saddam hade massförstörelsevapen och kopplingar till al-Qaida.

Ingetdera stämde.

Istället för det demokratins skyltfönster mot arabvärlden som Bush tänkte förvandla Irak till har vi fått några hundratusen döda och ännu en stat på randen till kollaps. Plus några tusen fler terrorister som är beredda att spränga flygplan i luften för att hämnas på USA.

Snyggt jobbat, George!

På pluskontot finns att tyrannen Saddam Hussein störtades.

6. Vetenskapen slår 2007 fast att klimatförändringen huvudsakligen orsakas av människan

Varken Tsunamin 2004, orkanen Katharina 2005 eller någon annan av årtiondets spektakulära katastrofer är bevis på klimatförändringarna. Det handlar om långsiktiga förlopp som är allt annat än spektakulära men potentiellt lika dödliga. Som höjningen av havsnivåerna som riskerar att dränka ett antal av världens länder.

Trots fiaskot vid klimatmötet i Köpenhamn nyligen blev 00-talet det årtionde då FN:s klimatpanel av forskare slutgiltigt slog fast att människan orsakar jordens uppvärmning genom koldioxidutsläpp och skogsavverkning men att den går att stoppa. Om världen agerar snabbt, beslutsamt och tillsammans.

Dit verkar det vara en bit.

7. Barack Obama väljs till USA:s första svarte president 4 november 2008

I valrörelsen var Obama frälsaren som skulle lösa allt. Förutom att bryta rasbarriären i ett land där svarta och vita fortfarande lever i skilda världar.

Ingen amerikansk president i modern tid har mötts av så stora förväntningar. När dessa och Obamas löften kolliderar med verkligheten är det inte konstigt om helgonglorian hamnar på sned.

Obama inledde med att sätta en ny ton i världspolitiken men fortsatte med att trappa upp kriget i Afghanistan.

Han fick avsluta året med sin första rejäla framgång när senaten röstade igenom att även amerikaner ska ha rätt till sjukvård utan att riskera personlig ruin.

Obama har åtminstone tre år kvar att bevisa att han kan bättre.

8. Slobodan Milosevic ställs inför rätta i Haag för krigsförbrytelser i februari 2001

Rättegången (och sedermera Milosevic död i cellen) blir en slutpunkt för 90-talets krig på Balkan och Jugoslaviens sönderfall i ett antal självständiga småstater.

När jag såg denne man i rättssalen i Haag någon månad före hans död var det svårt att begripa att han var arkitekten bakom etnisk rensning och ett blodigt folkmord.

Desto mer uppflytande var känslan att de ytterst ansvariga för krigsförbrytelserna inte kom undan den här gången. Milosevic satt i rättssalen som ett levande bevis på det under 00-talet inte längre fanns någon fristad för världens tyranner.

9. OS i Peking 2008

Spelen blev symbolen för Kinas klättring från fattigt u-land till en begynnande stormakt. Motorvägar och skyskrapor har tidigare bara byggts lika snabbt på tecknade filmer. Till och med Pekings ökänt smutsiga luft lyckades arrangörerna tämja.

Frihetslängtan var det enda kommunistpartiet inte kunde bemästra. Några månader före OS gjorde munkarna revolt i Tibet. Regimen slog ner upproret brutalt och hänsynslöst men stod där ändå med byxorna nere. En smärtsam och pinsam påminnelse om hur långt Kina har kvar tills landet kan räknas in i skaran civiliserade rättsstater.

Seger blev det ändå för kommunistregimen. Av allt snack om bojkotter blev intet. Ingen vågar mucka med Kina. Det kostar för mycket.

10. Högerextremisten Jörg Haider är med och bildar koalitionsregering i Österrike i februari 2000

Chockvågor gick genom Europa. Det ansågs att en "sanitetsgräns" som inte fick passeras nu ändå hade gjort det. Övriga EU-länder svarade med att bojkotta officiella kontakter med Österrike. Efter några månader tvingades de ge upp.

Haider avgick som partiordförande för FPÖ i slutet av året för att mildra den internationella kritiken mot landet.

Han banade väg för en våg av högerextremism i Europa. Gjorde den mer rumsren. Nu är högerextrema partier med och styr i flera EU-länder.

Personligen gick Haider en våldsam död till mötes 2008. Han körde av vägen i hög fart och kraftigt alkoholpåverkad efter ett besök på en bögklubb.

Vad tycker du? Är det någon viktig händelse som fattas på tio i topp-listan?

Aftonbladets
bloggar