Kinabörsen rasar - aktieförsäljning stoppas i ett halvår

Uppdaterad 2015-07-09 | Publicerad 2015-07-08

Kinabörsen har på två månader sett sitt största ras sedan 1992.

Nu stryper landet storföretagens aktieförsäljning – i ett halvår.

– Den kinesiska krisen kan bli allvarligare än Grekland, säger The Telegraphs finanskommentator Jeremy Warner.

Det är inte bara Grekland som drabbats av en ekonomisk kris. De senaste veckorna har den kinesiska börsen sett sitt värsta fall sedan 1992, skriver Reuters. Sedan i mitten på juni har aktiemarknaden sjunkit med 30 procent – vilket motsvarar över tio gånger Greklands BNP.

– Jag har aldrig sett den här typen av lågkonjunktur innan. Jag tror inte att någon har. Likviditeten är helt slut, säger Du Changchun, analytiker på Northeast Securities, till Reuters.

Vid svensk lunchtid på onsdagen hade Shanghaibörsen rasat med nästan 7 procent, och Hongkongbörsen med 4,74 procent, sedan öppningen på morgonen. Enligt Jeremy Warner, finanskommentator på brittiska The Telegraph, så är situationen i Kina ett större hot mot världsekonomin än Greklandskrisen. "Medan alla västerländska ögon förblir hårt fokuserade på Grekland, så utvecklar sig en potentiellt mycket allvarligare kris på andra sidan världen", skriver han, och jämför det kinesiska raset med Wall Street-kraschen 1929:

"Efter mer än ett decennium av kraftig tillväxt, starkt välstånd och överskott befinner sig båda ekonomierna - USA 1929 och Kina i dag - i liknande stadier av den ekonomiska utvecklingen".

”En hiskeligt snabb resa”

Raset kommer efter att den kinesiska börsen det senaste året skjutit i höjden när miljontals kineser börjat spara i aktier, berättar Kinarådgivaren Frédéric Cho.

– Det är en korrigering eller nedgång av de kinesiska börserna som var förväntad, efter en uppgång på över 150 procent i ett års tid. Det har varit en hiskeligt snabb resa upp och då är risken stor att det går lika snabbt ner för att korrigera det, säger han.

– Det blir i större proportioner nu med tanke på de miljontals kineser som det senaste året blivit fullkomligt frälsta i att investera i aktier, som i en folkrörelse.

Stora aktieägare stoppas från att sälja

Men under onsdagen förbjöd kinesiska myndigheter större aktieägare, företagsledare och direktörer att sälja andelar i börsnoterade bolag under sex månader - i ett nytt försök att stoppa raset.

Investerare med insatser som överstiger fem procent måste behålla sina positioner, sa China Securities Regulatory Commission (CSRC) i ett uttalande.

– Det är en åtgärd för att skapa lite långsiktig stabilitet, så att investerarna inte bara säljer av nu när det börjar rasa utan skaffar sig lite framtidstro så att alla drar sitt strå till stacken för att minska turbulensen, säger Frédéric Cho.

– Det är väl en av de få lösningarna som kan fungera. Det har ju varit lite panikkänslor och marknaden har präglats av väldigt många kortsiktiga investerare som drivits av rykten och känslor snarare än av långsiktiga analyser.

Svenskar förlorade uppemot 11 miljarder

Fem procent av svenskarna har Kinafonder och var tredje svensk har Asienfonder. Och enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza Bank, så har svenska fondsparare förlorat uppemot 11 miljarder kronor sedan kurvan vände för två månader sedan.

– I Kinafonder hade vi 14 miljarder, men har bara 11 kvar, i Asienfonder hade vi också gått back tre miljarder på grund av Kina. Sedan sparar svenska folket även i globala fonder, vilka också påverkas av Kina. Där har vi förlorat ytterligare fem miljarder, säger han.

"Vi måste ha våra ögon på Kina"

Han varnar för att ha mer än fem procent av sina besparingar i världens största land.

– Vi måste ha ett ögon på Kina som ekonomi. Den är svår att tolka, styrs mycket av politiker och har lagar och regler som har räddat statliga företag. Och det är svårt att analysera den aktiemarknaden, säger han.

– Det räcker för svenska sparare att ha globalfonder så att de får hela världsekonomin i sitt sparande och inte behöver förlita sig på enskilda ekonomier som Kina och Indien.

Ingen oro på längre sikt

Men Hemberg ser ingen anledning till oro på längre sikt.

– Det låter som mycket pengar, men sanningen är ju att svenska folket ju tjänade tio miljarder under mars och april. Sedan förlorar de lika mycket nu - så de är tillbaka på "gå", säger han.

– Nu borde det stanna här om det inte dyker upp några andra mörka moln på den kinesiska himlen. Som land så växer Kina så det knakar ändå.

Följ ämnen i artikeln