Skola i Kiruna utrymd efter hot

Publicerad 2015-10-15

Nya Raketskolan i Kiruna har tömts på elever och personal efter ett misstänkt hot på en internationell webbsida.

– Det var skrivet på engelska och det stod att det planeras ett tillbud på skolan, det var ganska så vagt, säger Kristina Lantto, kommunikatör på polisen i Norrbotten.

Hotet uppmärksammades av en privatperson redan i tisdags och nådde polisen på onsdagskvällen.

– I nuläget så jobbar vi med att skapa oss en lägesbild, säger Kristina Lantto.

Efter det misstänkta hotet har Nya Raketskolan tömts på elever och personal.

– Vi vill ta det säkra före det osäkra, men de som hittills har analyserat hotet säger att det inte är allvarligt, säger Riitta Kotavuopio-Plsson, en av skolans rektorer.

– Vi valde att informera personal och föräldrar om hotet och sa att de som vill får gå hem om de känner sig osäkra. Nu finns ingen här förutom jag och två kollegor. Alla andra har gått hem.

Att utrymma skolan är ingenting som polisen har rekommenderat.

– Kommunen har själva tagit beslut om att utrymma skolan. Vi finns på plats för att skapa trygghet, många är självklart oroade, säger Kristina Lantto.

Oklart när skolan kommer öppna

I ett pressmeddelande från Kiruna kommun säger skolchefen Simon Lindh att skolan stänger enligt försiktighetsprincipen.

– Att bedöma hotbilder är jättesvårt. Men då uppgifterna publicerades på en internationell webbsite på engelska och är två dagar gammalt, inte är adresserade till skolan och kom till vår kännedom av en ren tillfällighet från en privatperson i södra Sverige, så bedömer vi att hotet inte är av allvarligare karaktär. Hotet är egentligen inte större i dag än vad det var i går eller i morgon. Men vi vill ändå ta det säkra före det osäkra i den här situationen, säger Simon Lindh.

Det är oklart när skolan kommer att öppna igen.

– Vi avvaktar och ser under dagen för att se vad polisen säger. Vi väntar på deras analys och bedömning, säger Riitta Kotavuopio-Plsson.

Följ ämnen i artikeln