Sålde sprit – till 7 000 ungdomar

Publicerad 2013-02-20

Tjänade hundratusentals kronor – nu åtalas fyra personer för ”vodkabilarna”

Med ett kundregister på 7 000 telefonnummer levererade vodkabilarna sprit till tonåringar i hela Stockholm.

De yngsta var 13 år och ligan misstänks ha tjänat hundratusentals kronor på verksamheten.

– Det har varit lukrativt, säger kammaråklagare Petra Götell.

En av de misstänkta, en 19-årig kvinna, tros ha sålt sprit för 572 000 kronor. Enligt en 15-årig flicka som Aftonbladet pratat med var numret till de så kallade ”vodkabilarna” allmängods på Stockholms högstadieskolor. ”Ju mer sprit man beställde, desto billigare blev det”, säger hon.

Sida upp och sida ner med telefonlistor, sms-konversationer och anteckningar från övervakningsfilmer.

Förundersökningen mot de fyra personer som misstänks stå bakom de så kallade vodkabilarna i Stockholm innehåller över 10 000 sidor.

Tusentals tonåringar har identifierats som köpare och i förhör efter förhör beskriver ungdomar, de yngsta i 13-årsåldern, hur de med ett telefonsamtal eller sms har kunnat beställa sprit och sedan fått den levererad.

– Jag har haft kontakt med dem i ett och ett halvt år, säger en 15-årig flicka till Aftonbladet.

Hon beskriver hur telefonnumren till de olika vodkabilarna varit allmängods på Stockholms högstadieskolor.

– Ju mer sprit man beställde, desto billigare blev det.

"En lukrativ verksamhet"

Priset för en flaska vodka ska ha varierat mellan 200 och 250 kronor och enligt åtalet kunde samma bil genomföra ett 50-tal affärer varje kväll.

Bakom vodkabilarna står enligt åtalet tre 22-åriga män, som alla vuxit upp i samma Stockholmsförort. De ska ha sålt spriten separat, men samarbetat kring inköp och förvaring av de tusentals flaskorna.

– Jag såg att man kunde tjäna lite pengar och det var väldigt enkelt, säger en av männen i förhör.

En av männens 19-åriga flickvän misstänks också ha varit inblandad. På beslagtagna bilder syns hon posera bredvid långa rader av femhundralappar.

Trots blygsamma inkomster för de flesta av de misstänkta männen har de kört runt i dyra bilar, besökt exklusiva krogar och ägt smycken för tiotusentals kronor.

– Det här har varit en lukrativ verksamhet, säger kammaråklagare Petra Götell.

Förnekar organiserad försäljning

Ligan greps i oktober förra året efter fyra månaders telefonavlyssning och spaning. I det omfattande utredningsmaterialet har hundratals ungdomar förhörts och de misstänkta har gjort vissa medgivanden.

Ligamedlemarna erkänner att de sålt alkohol men förnekar storskalig och organiserad försäljning.

– Min klient har erkänt att han sålt minst 800 flaskor men försäljningen har inte alls varit i den utsträckning som åklagaren påstår, säger Bengt Söderström, en av männens advokat.

Tidigare ostraffade

Ytterligare en man åtalas misstänkt för att ha förvarat en del av spriten i sitt källarförråd. Han är bekant med två av de övriga åtalade och källarförrådet ska delvis ha använts som lager. Vid polisens tillslag hittades 30 lådor - totalt dryga 700 liter - vodka. 

Samtliga åtalade är tidigare ostraffade.

– Det här är inga grova brottslingar. Det är skolkamrater från samma område, säger kammaråklagare Petra Götell.

De fem personerna är misstänkta

Man,

22 år

Taxerad -inkomst 2011: 23 100 kronor.

Misstänks för grov olovlig försäljning av alkohol. Ska ha sålt sprit för 572 000 kronor tillsammans med sin 19-åriga flickvän mellan juni och oktober 2012. Har gjort vissa medgivanden i förhör, men nekar till försäljningens omfattning.

Man,

22 år

Taxerad -inkomst 2011: 260 400 kronor.

Arbetar som personlig assistent. Misstänks ha sålt drygt 700 flaskor under perioden juni-oktober. Kör en lyxig Mercedes. Medger försäljning i liten omfattning, men hävdar att en okänd man har tvingat honom till det.

Kvinna,

19 år

Taxerad -inkomst 2011: 0 kronor.

Studerar på gymnasiet och har en relation med en av männen.

Syns posera bredvid mängder av sedlar och misstänks ha sålt sprit för 572 000 kronor -tillsammans med pojkvännen. Har erkänt viss försäljning i förhör.

Man,

22 år

Taxerad -inkomst 2011: 27 400 kronor.

Arbetslös, misstänks ha sålt sprit för 204 750 kronor under perioden juni–oktober 2012.

Vid beslag hittades en arm- och halslänk i guld, värda 31 525 kronor. Medger viss försäljning i förhör.

Man,

20 år

Taxerad -inkomst 2011: 0 kronor.

Misstänks ha förvarat en del av spriten i sitt källarförråd. Säger att han hyrt ut förrådet. Erkänner att han misstänkt att det var alkohol i de 33 kartonger polisen hittade, men inte förstått att det varit olagligt.

Här har de sålt

De yngsta personerna som köpt sprit är 13 år.

Klarabergsgatan: Tre 17-åriga flickor köper beställer en flaska vodka och köpet genomförs vid Centralstationen.

Tulegatan/Odengatan: Bil anländer till Tulegatan. En ung flicka får två flaskor i handen och lämnar sedan platsen. Bilen fortsätter mot Odengatan.

Katarinavägen: Ensam 15-årig flicka köper två flaskor vodka vid OKQ8-garaget nära Slussen.

Katarinavägen 18: Fyra flickor, 15-16 år, beställer via -telefon. En mercedes kommer till platsen och flickorna går en efter en in i bilen där försäljningen genomförs.

Karlavägen 79: Två flickor tar kontakt med en av vodka-bilarna. Bilen anländer, en av flickorna hoppar in och försvinner sedan mot Karlaplans T-banestation. Flickorna stoppas och vodka beslagtas.

Mäster Samuelsgatan: Ett flertal ungdomar står och väntar när det åtalade paret parkerar vid vägen. Ungdomarna får gå in i bilen en och en. Totalt säljs 13 flaskor vodka.