Gungade i hammock – fick indragen assistans

Publicerad 2013-02-27

Förlamade Nanda Holm, 40, gungade i en hammock i en film på Youtube.

Det räckte för att Försäkringskassan skulle dra in hennes rätt till assistans.

– Jag sitter inlåst som i ett fängelse, säger hon till Aftonbladet.

Rullstolsburna Nanda Holm skrev 2009 ett bidrag till Melodifestivalen.

För att marknadsföra låten spelade hon in en musikvideo tillsammans med artisten Andreas Möller. Där sitter hon bland annat på en äng och gungar i en hammock.

Filmen lades ut på Youtube, men låten gick inte vidare och Nanda Holm funderade inte mer på saken.

Men i mitten av januari i år kallades hon in på ett möte med Försäkringskassan.

Anonyma tips

Genom anonyma tips hade myndigheten börjat ifrågasätta Nanda Holms rätt till assistans - och letat upp filmen.

– Handläggarna sa att de hade sett filmen och frågade hur jag kunde gunga i en hammock om jag var förlamad, säger Nanda Holm när Aftonbladet träffar henne i enplansvillan utanför Märsta.

Nanda Holm visar upp papper efter papper med intyg från specialistläkare som bekräftar hennes sjukdomsbild.

I det senaste intyget, från 21 februari 2013, konstaterar en neurolog vid Karolinska universitetssjukhuset att Nanda Holms sjukdom gör att hon kan få ”ofrivilliga rörelser som ser ut som om de vore medvetna”.

– Jag har en ovanlig bindvävssjukdom som bryter ner kroppen. Men den syns inte utanpå, vilket handläggarna har svårt att förstå. På mötet sa de att det ligger mig i fatet att jag ser ut och beter mig på ett sätt som man inte förväntar sig av någon med en så allvarlig sjukdom.

Som ett fängelse

Några veckor efter mötet kom beslutet: indragen assistans.

– Sedan dess har jag haft ett helvete. Jag sitter inlåst som i ett fängelse. Min man är delvis tjänstledig och jag får hjälp av vänner som ställer upp vissa dagar.

Trots att Aftonbladet har en fullmakt från Nanda Holm om att diskutera hennes fall vill Försäkringskassan inte prata om ärendet.

– Vi kommenterar inte enskilda fall. Generellt kan jag säga att när vi utreder ett ärende har vi flera olika metoder. Vi tar in uppgifter från flera håll, säger Annette Berglund, chef på Försäkringskassans lokala kontor för kontroll och återkrav.