Misstänkt salmonella i upp till två ton kött

Publicerad 2013-05-02

Kunder som hunnit köpa köttfärsen uppmanas lämna tillbaka den till butiken.

Axfood har återkallat mellan en till två ton blandfärs.

Företaget misstänker att köttet kan vara salmonellasmittat.

– Känner du att du blir sjuk ska du uppsöka en läkare, säger Axfoods pressansvarig Maria Luthström.

Det var vid en rutinkontroll i dag som Axfood upptäckte den eventuella smittan. Totalt rör det sig om mellan en till två ton blandfärs, men allt har inte hunnit ut i butikerna.

Sålt över hela Sverige

Köttet kommer från Sverige, Irland och Danmark och har sålts i Willys-, Hemköp-, Prisxtra- och Tempobutiker över hela landet. Exakt hur mycket av det över ett ton stora partiet som levererats ut i butikerna vet inte Axfood.

– Vi har dragit tillbaka de partier som har testats, säger Maria Luthström, Axfoods pressansvarig.

Larmet om salmonellasmittan gäller:

Nötfärs 20 procent import 2,2 kilo, sista förbrukningsdag 2013-05-06.

Blandfärs 20 procent, import 2,2 kilo, sista förbrukningsdag 2013-05-07.

Garant blandfärs 20 procent, svensk 2,2 kilo, sista förbrukningsdag 2013-05-07.

Garant blandfärs 20 procent, svensk 500 gram, sista förbrukningsdag 2013-05-07.

Axfood uppmanar nu de som köpt någon av dessa förpackningar att lämna tillbaka varan till butiken. För att de senare kan skickas på destruktion.

Finns det risk att fler partier är smittade?

– Nej, den bedömningen har vi inte gjort.

Sök upp läkare

Maria Luthström framhåller att det fortfarande bara rör sig om misstänkt smittat kött och att risken att smittas är liten.

– Har man hettat upp köttet är det liten risk att bli smittad. Vid en viss temperatur dör bakterierna. Men känner du att du blir sjuk ska du uppsöka en läkare för att se om det är salmonella eller inte, säger Maria Luthström.

Kräktes

Daniel Strömblad, 43, i Uppsala är en av dem som fick lämna tillbaka köttfärs.

– Det var fantastiskt tur att jag såg larmet. Min 9-åriga dotter skulle ha kalas för två klasser och vi skulle bjuda på det här. Så det känns bra att man fick reda på det, säger han.

Enligt Axfood är inget sjukdomsfall inrapporterat. Men när Daniel Strömblad lämnade tillbaka förpackningen på Willys på Kungsgatan i Uppsala träffade han en man vars familj hade blivit smittad.

– Hans fru och barn låg hemma med kräkningar, illamående och kramper. Han lämnade tillbaka just det här köttet från Irland, säger Daniel Strömblad.