Rebellerna nära Tripoli

Publicerad 2011-03-28

Gaddafis hemstad Sirte uppges vara i oppositionens händer

Åtta personer uppges ha dödats i striderna om staden Misrata i Libyen. Rebellerna rycker nu fram västerut mot huvudstaden Tripoli. Sirte, diktatorn Muammar Gaddafis hemstad, påstås vara i rebellernas händer.

Sirte ligger, i likhet med Misrata och Tripoli, vid den tätbefolkade Medelhavskusten. Men det finns inga oberoende personer som kan bekräfta rebellernas uppgifter om att oppositionen nu även kontrollerar Sirte, ett av Gaddafis starkaste fästen.

Statlig libysk tv har tidigare berättat att Sirte utsatts för luftangrepp. Även från Tripoli finns uppgifter om explosioner och luftvärnseld.

Musa Ibrahim, talesman för Libyens regering, säger att den internationella alliansens flyganfall längs vägen mellan Ajdabiya och Sirte dödat många, både civila och soldater.

Gick till angrepp

Från Misrata, Libyens tredje största stad, berättar rebeller och invånare att styrkor lojala med Gaddafi, åter gick till angrepp i söndags kväll.

– En massaker har utförts. Gaddafi-styrkorna, som försökte tränga in i Misrata västerifrån, avfyrade granater och dödade minst åtta, säger en rebell.

24 personer ska också ha skadats, och tillståndet för de flesta av dem är kritiskt.

– Både stadskärnan och hamnen, där tusentals arbetare finns, angreps. Vi vet inte om bombardemanget kommer från artilleri eller granatkastare, säger en invånare i Misrata som kallar sig Saadoun.

Misrata har varit skådeplats för intensiva strider mellan parterna, strider som såg ut att upphöra efter att FN-alliansens bombkampanj inletts. Men nu fortsätter de alltså, efter en kort tids relativt lugn.

Ingen koordinering

Försvarsalliansen Nato, som övertagit USA:s ledande roll, styr nu den internationella insatsen. En ledande företrädare för USA uppger i samtal med journalister att de allierades styrkor inte koordinerar insatsen med rebellerna. Uppdraget går ut på att skydda civila, sade personen.

– Mandatet är väldigt enkelt: att skydda civilpersoner och områden där civila bor från angrepp eller hot om angrepp.

Företrädaren gör gällande att Nato kommer att skydda civila oavsett om de angrips av rebeller eller regeringsstyrkor.

Det finns också signaler om att oljeexporten i det rebellkontrollerade östra Libyen ska kunna komma i gång.

– Vi har slutit ett avtal med Qatar, och våra oljeleveranser börjar om mindre än en vecka, sade Ali Tarhouni, rebelledare med ansvar för ekonomi och oljeexport i Benghazi, säger en högt placerad rebelledare.

Nio kraftiga explosioner skakade staden Sirte på måndagen, rapporterar en AFP-journalist. Även under söndagskvällen hördes två explosioner i staden. Statlig libysk tv beskyllde den internationella koalitionen för att ligga bakom.

TT-Reuters

Följ ämnen i artikeln