MANISKT PÅ MARKNADEN

Publicerad 2011-09-28

Positiva besked från Grekland och EU – då tog Stockholmsbörsen ett skutt på nära 6 procent

Glada besked från grekerna – och ett EU som planerar sparpaket.

Då sköt Stockholmsbörsen i höjden med nästan sex procent i går.

– Marknaden är manodepressiv just nu. Det är inte fel att ha en slant i fickan, säger Carl-Gustav Gyllenram, expert på börsens psykologi.

Krisen i Grekland.

Oron för att den sprider sig till andra euroländer.

Det gör Stockholmsbörsen till en ren berg- och dalbana just nu.

I fredags gick den ner till årslägsta. I går stängde Stockholmsbörsen med ett OMX-index som stigit med 5,7 procent.

– Marknaden är extrem just nu. Den söker balans, och då kan den pendla snabbt mellan pessimism och eufori. I går var det optimism för att börsen upplevde att de europeiska ledarna hade ett räddningspaket på gång, säger Carl-Gustav Gyllenram, expert på börsens psykologi och kapitalförvaltare på Ability Asset management.

Pengarna snart slut

Viktiga datum står framför oss. Grekland är konkursfärdigt och håller sig i dag flytande genom lån från andra euroländer. Den 10 oktober är pengarna slut, och innan dess hålls en rad omröstningar som kommer att avgöra hur djup världens ekonomiska kris kan bli.

Industrinationernas samarbetsorganisation G20 höll möte i helgen om den europeiska ekonomin. Det tros vara en anledning till att Stockholmsbörsen steg i går.

– Det har kommit några positiva uttalanden efter helgen om att de jobbar på ett räddningspaket, säger Carl-Gustav Gyllenram.

Behöver nödlån

I går sa den grekiske finansministern Evangelos Venizelos att Grekland kommer att få det nödlån som landet behöver för att undvika konkurs. Han sa också att fler nedskärningar, som krävs för att lånet ska betalas ut, väntas.

– Utbetalningen kommer att ske och den kommer att ske i tid, sa Venizelos, enligt Reuters.

Det lär garanterat ha påverkat börsen uppåt.

Börsens fortsatta bana påverkas av hur de europeiska politikerna hanterar den europeiska ekonomin.

– Små saker kan göra att den skuttar åt ena eller andra hållet. Flera europeiska länders ekonomi är svag – och nu väntar många på tydliga besked från politikerna. Sedan måste grekerna också visa att de använder de lånade pengarna till att bygga upp landet, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza bank.

”Följ med upp”

Experternas bästa råd till svenska sparare nu är att agera försiktigt.

– Har man sitt fondsparande kan man känna sig nöjd. Då är man med på uppgången, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Och fördela sparandet:

– Det är lätt att bli eld och lågor när börsen går ner och upp. Men rådet är egentligen detsamma vid båda: Spara, men sprid dina tillgångar, säger Jan Dinkelspiel, Sverigechef på Nordnet.