Bäddat för två kvinnor

Uppdaterad 2011-07-21 | Publicerad 2011-07-20

Men manliga jokern kan ta över efter Maud

I morgon avslöjas vilka som vill efterträda Maud Olofsson.

Aftonbladet kan berätta om partiledarens plan.

– Hon hoppas på någon av de yngre, säger en källa.

Centerpartiets valberedning kallar vid lunchtid i morgon till en presskonferens där man ska tillkännage vilka som kandiderar till posten som partiordförande.

Efter att Maud Olofsson tillkännagav att hon slutar efter tio år som Centerledare, bad valberedningen partiets 27 distrikt att lämna förslag på möjliga efterträdare. Därför kan det bli betydligt fler än de två superfavoriterna som nu presenteras.

– Om distrikten blivit ombedda att lämna ett enda förslag så hade cirka 20 föreslagit Annie och sju Anna-Karin, säger Fredrick Federley som själv kandiderar till partistyrelsen och länge varit öppen med sitt stöd för Annie Johansson.

Hetaste kandidaterna

Hon och Anna-Karin Hatt har lyfts fram som de två hetaste kandidaterna. Ryktet har också gjort gällande att Hatt skulle vara Maud Olofssons favorit.

– Det har varit en förfärlig massa snack om det, men Maud har egentligen bara en synpunkt och det är att det är dags för en ny generation, säger en källa nära Maud Olofsson som menar att partiledaren jobbat efter en tydlig plan.

– Vi fattade egentligen inte vad hon höll på med först, vilken plan hon hade. Men nu förstår vi att hon har lyckats.

Enligt källan började Maud tidigt bädda för de två yngre kvinnorna.

Från en undanskymd roll som tjänsteman lyftes Hatt upp som minister.

Johansson fick uppdraget att leda partiets eftervalsanalys och fick på så vis möjlighet att åka runt i landet och skaffa sig en plattform bland medlemmarna.

Uträknade

Det gamla gardet är uträknat på förhand. Miljöminister Andreas Carlgren har sagt att han inte kandiderar och jordbruksminister Eskil Erlandsson verkar ointresserad.

– Eskil är inte sugen, säger källan.

Så det blir en spurt mellan två kvinnor?

– Nej, räkna inte bort doldisen Anders W Jonsson.

Aftonbladet har sökt Annie Johansson och Anna-Karin Hatt utan resultat.