Blev världskändis - mitt i kulregnet

Publicerad 2011-08-24

Alex Crawford, 48, är fyrbarnsmamman som frivilligt reser till världens värsta krigsområden.

Tv-tittare över hela världen har följt hennes rapportering från striderna i Libyen.

Till synes oberörd av kaoset - och nästan alltid ett steg före konkurrenterna.

– Jobbet som tv-reporter är beroendeframkallande, säger hon.

När rebellerna intog Tripoli natten till måndag kunde Sky News tittare följa framryckning, kvarter för kvarter.

I direktsändning.

Utrustad med skottsäker väst och skyddshjälm rapporterade den brittiska tv-journalisten Alex Crawford från ett lastbilsflak mitt bland rebellerna.

– Hjälm och väst behövs egentligen bara som skydd mot alla kulor som ramlar ner över oss. Folk skjuter rakt upp i luften för att fira och vi måste skydda oss från kulorna som ramlar ner. Men för övrigt känner jag mig faktiskt helt trygg här, sa hon till synes rätt oberörd av det fullständiga kaoset i bakgrunden.

Värsta konkurrenten BBC kunde samtidigt bara visa bilder från Tripolis förorter, filmade tidigare samma dag.

Senare på kvällen rapporterade hon och hennes fotograf från tumultet på Gröna torget i centrala Tripoli – som enda västerländska tv-team på plats.

Fullständigt orädd

Så där har det sett ut under stora delar av inbördeskriget i Libyen: Alex Crawford mitt i händelsernas centrum, ofta långt före de konkurrerande tv-kanalerna.

Hennes rapportering har väckt så stor uppmärksamhet att hon periodvis varit ett av de vanligaste ämnena på mikrobloggen Twitter.

Alex Crawford visste tidigt att hon ville jobba som journalist, även om vägen till jobbet som världskänd tv-reporter varit lång.

Hon började karriären i blygsam skala, som lokalreporter på lokaltidningen Wokingham Times, som täckte Crowthorne i Berkshire.

Efter några år på BBC började hon på Sky News när kanalen drog i gång 1989. Hon anställdes som producent, men bytte redan efter sex månader spår och blev reporter. 

Och som reporter gjorde hon sig snabbt känd som lite kaxig och fullständigt orädd.

När James Murdoch, son till mediemogulen Rupert Murdoch, utsågs till chef för medieimperiet News Corp där Sky News ingår, skickades Alex ut för att intervjua honom.

– Har du fått det här jobbet genom nepotism? frågade hon sin nye chef.

Adrenalinknarkare

Under åren på Sky har hon varit på plats och rapporterat från de flesta riktigt stora internationella nyhetshändelserna. Från terrorbomber på Nordirland till krig i Mellanöstern och naturkatastrofer i Asien.

Ofta uppdrag på extremt farliga platser.

– Det finns risker och faror. Att jobba där man löper en överhängande risk att kidnappas eller dödas betraktas inte som normalt av de flesta. Men reportrar har en annan DNA. De är programmerade att vara nyfikna, att åka dit ingen annan vill åka, ställa frågorna ingen annan vill fråga, ge röst åt dem som ingen vill lyssna på. Det är svårt att förklara hur berusande, intressant och rent beroendeframkallande det kan vara, sa hon förra året i en personlig artikel i tidningen the Telegraph.

Hennes arbete har inte gått ouppmärksammat förbi. Tre gånger har hon utsetts till årets tv-journalist i England: 2008, 2001 och 2011.  Dessutom har flera av hennes längre reportage vunnit priser vid internationella filmfestivaler.

Varför hon fortsätter?

– Det här är det enda stället som gäller om man är nyfiken och adrenalin-knarkare. Sky News är det ultimata hemmet för nyhets-arbetsnarkomaner. Man kan jobba hela dagen och hela natten och sen få en enorm tillfredställelse i att se sitt inslag sändas och nå en enorm publik.

Följ ämnen i artikeln