Raseri på Karolinska efter personalbrev: Brist på hopp

Av: Christoffer Nilsson

Publicerad:

I personalbrevet listade chefen på Nya Karolinska vårdens största utmaningar:

Värre än avsaknad av vårdplatser och sköterskor var bristen på framtidstro och hopp – vilket har fått anställda att rasa.

– Jag tycker nog att brevet är väldigt väl formulerat, säger Karolinska-chefen Svante Norgren till SVT.

Genom åren har många artiklar skrivits om de pressade arbetsvillkoren inom sjukvården.

Om vårdplatsbrist som skapar köer och om sköterskebrist som hotar patientsäkerheten.

Men i brevet till personalen på Nya Karolinska universitetssjukhuset i Solna uppger Svante Norgren, temachef för barn- och kvinnosjukvård, att det finns större hot.

”Vårt största problem är brist på förtroende, på framtidstro och på hopp. Vi löser inte några av våra utmaningar utan detta”, skriver han i brevet som SVT tagit del av.

1 av 2
Temachef Svante Norgren.

I början av brevet beskriver Norgren hur en mamma i väntan på en vårdplats fått höra klagomål om vårdplatser och att chefer och politiker inte tar sitt ansvar.

Mamman upplevde bemötandet som oprofessionellt, vilket chefen skrev att han förstod.

Enligt SVT har brevet fått sjuksköterskor att rasa.

– Det kändes väldigt provocerande. En sjuksköterska tyckte att det kändes som en käftsmäll, att vi inte får tillräckligt med uppbackning från våra chefer, säger en erfaren sjuksköterska till SVT.

Chefen Svante Norgren kommenterade kritiken i SVT:

– Jag tycker nog att brevet är väldigt väl formulerat och tydligt. Och det väcker saker som vi behöver diskutera. Ska vi komma vidare i vården och lösa de problem vi har måste man våga lyssna på den andra sidan och ha mod att lyfta frågor. Det finns ingen kritik mot personalen alls i det här brevet. Inte alls, säger han.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN