Därför ökar våldet i Afghanistan

IS vill förvandla Afghanistan till en ny bas varifrån man kan styra terrorn mot Europa och USA.

Det är en förklaring till de många terrordåd som drabbat Afghanistan senaste tiden. Situationen börjar bli alltmer likt läget i Irak när det var som värst efter USA:s invasion.

Terrorgruppen IS har drivits ut ur Irak och har bara små motståndsfickor kvar i Syrien. Gruppen är i desperat behov av att hitta en ny bas varifrån man kan fortsätta sin terrorkampanj mot shiamuslimer och mot omvärlden. Med hopp om att etablera ett nytt kalifat.

Man letar efter muslimska länder där centralregeringen är svag och där man tämligen ostört kan etablera ett fäste. IS har försökt i Libyen men stött på starkt motstånd där från lokala miliser.

Afghanistan matchar IS efterlysning perfekt. Landet har befunnit sig i konstant krig sedan Sovjetunionens invasion 1979 som blev startskottet för de radikala islamisternas framväxt i regionen.

Talibanerna, en islamistisk rörelse som styrde landet under några på 90-talet och störtades av USA 2001, lever vidare som en stark militär kraft. USA bedömer att de behärskar ungefär en tredjedel av Afghanistan och har kapaciteten att slå till nästan var som helst med terrordåd och militära attacker.

Gått över till IS

Till det ska nu läggas Islamiska staten som det senaste året etablerat sig i landet. Sannolikt har en del av de soldater som flydde krigen i Irak och Syrien när nederlaget där var oundvikligt, tagit sig till Afghanistan. Det finns också rapporter om talibaner som gått över till IS som försöker underblåsa hatet mot shiamuslimer genom att attackera deras moskéer med självmordsbombare.

Detta har skett samtidigt som USA och Nato mer eller mindre drog sig ur Afghanistan 2014. President Trump har åter ökat på den amerikanska truppnärvaron men den är ändå inte större än 15 000 soldater. Tillräckligt för att rädda kvar den folkvalde presidenten vid makten men inte för att besegra talibanerna.

Både talibanerna och IS har den senaste veckan visat att de kan genomföra stora terrordåd i huvudstaden Kabul och andra storstäder. Detta trots omfattande säkerhetsåtgärder på plats.

Lyxhotell

I förra veckan attackerades såväl diplomatkvarteren i Kabul (över hundra döda) som lyxhotellet Intercontinental liksom Rädda Barnens kontor i Jalalabad, en större stad nära gränsen till Pakistan. I dag attackerades militärakademien i Kabul av IS.

Målet med alla dessa terrordåd är att destabilisera landet och erodera befolkningens redan låga förtroende för sina demokratiskt valda politiker. De skickar en signal om att regimen inte kan skydda landets befolkning. Det underlättar för IS att etablera träningsläger i Afghanistan. På sikt vill förövarna bereda vägen för en ny islamistisk regim.

Läget börjar alltmer likna det som rådde i Irak några år efter USA:s invasion 2003. Dagliga terrordåd utförda av irakiska al-Qaida (som senare blev IS) paralyserade landet. Nu exporteras den taktiken till Afghanistan.

Utrota al-Qaida

Meningen med USA:s krig i Afghanistan var att utrota al-Qaida som var ansvariga för terrordåden i USA den 11 september 2001. Visserligen är denna gren av al-Qaida kraftigt försvagad men kriget måste ändå ses som ett stort misslyckande.

Talibanerna behärskar större landområden än någon gång sedan de störtades. USA och övriga västvärlden har satsat enorma belopp på att återuppbygga Afghanistan men den ekonomiska utvecklingen har helt uteblivit.

Biståndsorganisationer har rest hem eller tvingat inskränka sina projekt.

Bilden av läget blir ännu mörkare av att Pakistan, en av USA:s allierade, ger talibanerna skydd och stöd.

Svansen mellan benen

USA och Nato har försökt med en rad militära taktiker utan att lyckas. Det är uppenbart att den utländska närvaron ökar våldet snarare än minskar det. Men att dra sig ur med svansen mellan benen vore ett enormt misslyckande för omvärlden och i motsvarande grad en seger för de extrema krafterna i landet.

De amerikanska styrkorna fungerar som en form av konstgjord andning men att militärt besegra talibanerna verkar omöjligt. Afghanistans egen armé klarar inte sin uppgift trots långvarig träning och utrustning av USA.
Afghanistans president Ashraf Ghani säger själv att landets armé skulle kollapsa inom ett halvår om de utländska soldaterna och hjälpen försvann.

Räkna därför med att terrorn och kriget kommer att fortsätta i överskådlig tid så länge inget fredsavtal kommer till stånd.