Strejken avvärjd

Publicerad 2013-09-17

2 200 arbetare skulle sluta dela ut post och bära flygpassagerares bagage.

Men nu har arbetsgivarna och facket Seko kommit överens.

– Det var rätt och väldigt viktigt, säger Janne Rudén, ordförande för Seko.

Konflikten mellan arbetsgivarorganisationen Almega och fackförbundet Seko hotade attatt försena utrikesflyg från Arlanda och Landvetter medan postutdelningen hade handikappats rejält när anställda på flera bolag i postbranschen la ner arbetet.

Facket Seko krävde löneökningar i faktiska kronor för att lågavlönade skulle knappa in på högavlönade, men arbetsgivarna krävde procentuella löneökningar.

"Mycket tillfreds"

– Vi är mycket tillfreds med att resenärerna inte drabbas, säger Klas Nilsson, presschef på Swedavia.

Enligt Seko-ordförande Janne Rudén stod parterna långt ifrån varandra i början av förhandlingarna som letts av medlare sedan det blev klart att parterna inte kunde komma överens.

– Det har varit ganska trögt. När vi satt i förhandlingarna sa det att de av princip aldrig kommer diskutera kronor med oss. Från det till att vi fått med just det i avtalet är ett steg framåt.

Tjänar 1 700 kronor

I praktiken innebär det nya avtalet att Seko-medlemmarna får 6,8 procents löneökning under tre år, men stridsfrågan var just att lågavlönade skulle få som minst 1 700 kronor i löneökning, något parterna till slut enades om vid 14.30-tiden på tisdageftermiddagen.

Arbetsgivarorganisationen Almega som bland annat representerar postbolagen, Postnord AB och Bring Citymejl samt markpersonalen på flygplatsernas arbetsgivare

"Vi är glada att vi fått ett långt avtal i nivå med märket, utan individgarantier, och att vi tack vare medling lyckats undvika Sekos strejk som hade inneburit både stora kostnader för de drabbade företagen och problem för väldigt många människor", säger Lars Friberg som är avtalsansvarig på Almega i ett pressmeddelande.