Mördaren söks på fängelserna

Publicerad 2013-09-20

Polisen: "Har fullt upp"

Under sina 6,5 år i fängelset har Holger Algdal suttit på flera anstalter i landet.

Nu förhör polisens hans medfångar.

– Vi har pratat med en del på anstalterna, säger Thord Haraldsson som leder den uppmärksammade utredningen för länskriminalpolisen i Trollhättan.

Identifieringen av den styckade kropp som upptäcktes av sportdykare utanför Saltö har gett polisen flera spår att gå på. Holger Algdal, 64, sköt ihjäl sin fru 2006 och dömdes året därpå för mordet.

Fram till i mars satt han i fängelse och nu har polisen fått tips från personer som suttit inne med honom under sin tid på bland annat Kumla-, Kolmården- och Ystad-anstalterna:

– Det kommer tips därifrån också, säger Thord Haraldsson som bekräftar att flera personer på anstalterna har förhörts av polis med anledning av mordet på Holger Algdal.

– Vi har fullt upp med människor att förhöra.

Försvann spårlöst från bostaden

Det finns endast en rapport om att Holger Algdal misskött sin permission. Det var i januari i år, cirka två månader innan han frigavs. Han skulle åkt raka vägen tillbaka till anstalten från Malmö där han var på permission för att köpa bil och gå till tandläkare. Men det kom till anstaltens kännedom att han stannat på vägen på en ort där han besökte en bekant, innan han fortsatte till anstalten.

23 juni i år försvann Holger Algdal, till synes spårlöst, från sitt hem där plånbok låg kvar och tv:n stod på.

Polisen meddelade att de inte misstänkte något brott och sökte efter honom i skogsområdena kring hemmet i Landvetter utanför Göteborg. Först två månader senare hittades hans styckade kropp på havsbottnen nära norska gränsen, 18 mil från bostaden.

Motivet: "Har idéer"

Sedan Rättsmedicinalverkets tandexpert kunnat identifiera den styckade kroppen som Holger Algdal har polisen kunnat höra personer i hans liv. Frågan är vem som mördade Holger – och varför?

– Vi är givetvis inte helt säkra, det blir spekulationer men vi kan ha idéer, men de vill jag inte berätta just nu, det är en traditionell mordutredning med många rutinåtgärder, säger Thord Haraldsson.

Rapport från dykarna

Under torsdagen hjälpte militärens röjdykare polisen att söka igenom ett 400x400 meter stort område runt platsen där den styckade och inslagna kroppen hittades. Fortfarande ska kroppsdelar saknas och under torsdagseftermiddagen ska dykarna rapportera till polisen.

– Militären ska komma och redovisa sina undersökningar där ute, säger Thord Haraldsson.

Samtidigt är den tekniska undersökningen i Holger Algdals hus i Landvetter inne på tredje dagen och inget slut verkar finnas i sikte:

– Vi kan nog hålla på en vecka och kommer säkert tillbaka flera gånger igen, säger Thord Haraldsson som bekräftar att fynd gjorts i huset, men vill inte kommentera vad de består av.