”Personlig, modern och retro” – Här är årets pelargon 2023

”En kaxig blomma”

Publicerad 2023-03-30

 Pelargonen Moonlight 'Guido'.

Pelargonälskarnas variant på Nobelpriset har utsetts – Årets pelargon!

Utmärkelsen går till sorten Moonlight 'Guido' med orangeröda klara blommor som lyser upp fönsterbrädan.

– En kaxig blomma som flirtar med 70-talets trendiga färgkombinationer, skriver Blomsterfrämjandet om vinnaren.

På trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Stockholm korades årets pelargon. Den årliga hedersbetygelsen gick i år till en pelargon som beskrivs som personlig, modern och retro.

– Med sina klara, orangeröda blommor på kontrasterande, solbrända stjälkar och med mörktonade blad har Moonlight 'Guido' förtrollat juryn och därför erhållit hedersbetygelsen Årets Pelargon 2023, skriver juryn om utmärkelsen.

Att Moonlight 'Guido' beskrivs som retro syftas till dagens 70-talsinspirerande inredning – där man gärna använder färger som mörkt grön, brunt och orange blandat med teak.

Moonlight 'Guido' passar lika bra inomhus som utomhus – när det blivit lite varmare.

Växer kompakt och sammanhållande

För att en pelargon ska tilldelas utmärkelsen så ska det vara ”en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde”, enligt Blomsterfrämjandet som är med och delar ut utmärkelsen. Något Moonlight 'Guido' lever upp till.

– Bladverket är mörkgrönt och tillsammans med de djupt Bordeauxfärgade blomställningarna skapar de en effektfull kontrast till de orangeröda blommorna som är stora och halvfyllda, skriver Blomsterfrämjandet i ett pressmeddelande.

För att lyckas bäst med Moonlight 'Guido' så trivs den inne på fönsterbrädan eller i uterummet, tills vädret tillåter att den flyttas ut. Sortens växtsätt är kompakt och sammanhållande, och passar därför lika bra ensam i en kruka som samplanterad.

Och glöm inte att nypa av vissna blommor flitigt, så den håller sig fin så länge som möjligt.

Följ ämnen i artikeln