IS tar på sig Moskvadådet

TT

Publicerad 2024-03-22

Terrorgruppen IS tar på sig dådet mot ett konserthus i Moskva där minst 40 personer dödats och 100 skadats, rapporterar AFP.

Bilder från platsen visar hur kamouflageklädda personer urskiljningslöst öppnar eld mot konsertbesökare utanför lokalen. Enligt CNN kastade de även handgranater mot folksamlingar.

Minst 40 personer har dödats och över 100 skadats, enligt den ryska säkerhetstjänsten. Flera medier, såväl statliga som oberoende, rapporterar om fler befarade dödsfall.

Enligt nyhetsbyrån Tass befinner sig ännu sent på fredagskvällen många människor inne i lokalen. Räddningspersonal uppger att ett hundratal personer evakuerats via underjordiska gångar men att många också tagit sin tillflykt till fastighetens tak – och att många ska vara instängda i konsertsalen, som rymmer 6 000 åskådare.

Kraftig brand

Samtidigt brinner det kraftigt i byggnaden, en brand som enligt ryska nyhetsbyråer började efter att en explosion hördes. Bilder från platsen visar svart kraftig brandrök som stiger från huset, och statliga nyhetsbyrån Ria Novosti uppger att delar av taket har rasat in på huset som ligger i anslutning till en galleria i Krasnogorsk i västra Moskva.

Ryska nyhetsbyråer uppgav tidigt att det handlade om tre beväpnade gärningsmän. Någon eller några av dessa tros ha tagit sig från platsen, och nationalgardet uppger att de aktivt söker efter dem.

Terrorgruppen IS tog sent på fredagen på sig dådet. På Telegram skriver gruppen att medlemmar ”attackerade en stor folksamling i utkanten av Rysslands huvudstad Moskva”.

USA hade varnat

Tidigare i månaden varnade USA:s ambassad i Ryssland för att en gren av IS planerade ett dåd i närtid i Moskva. Ambassaden varnade den 7 mars i år amerikanska medborgare för att gå offentliga tillställningar, ”inklusive konserter”, i staden, skriver Washington Post.

Före IS uttalande hade Ukrainas presidentkansli förnekat att landet har något med dådet att göra.

”Låt oss vara tydliga, Ukraina hade absolut ingenting med dessa händelser att göra”, skrev Mykhailo Podoljak, rådgivare till president Volodymyr Zelenskyj, på Telegram.

I Washington säger Vita huset i ett uttalande att attacken är ”fruktansvärd”, och fördömanden kom även från bland annat EU.

Den ryska rockgruppen Piknik skulle spela en konsert i lokalen under kvällen, men hade inte gått upp på scenen, när attentatet inleddes.

Samtliga större offentliga sammankomster och evenemang i hela Ryssland har enligt Reuters ställts in.

Svenska utrikesdepartementets pressjour har inga uppgifter om att svenskar ska ha drabbats. Departementet skriver i ett uttalande till TT att både UD och ambassaden i Moskva följer händelseutvecklingen.