Centerpartiet vill skicka Jas till Ukraina – innan Sverige är med i Nato

Publicerad 2023-08-30

Centerpartiet kräver att Sverige skickar flera Jas-plan till Ukraina. Och det nu.

Partiledaren Muharrem Demirok anser inte att det är nödvändigt att Sverige är med i Nato innan stridsplanen flyger över kriget i Ukraina.

– Jag tycker att det är problematiskt att Ulf Kristersson så snabbt efter Zelenskyjs besök stängde dörren genom att säga att det inte blir några plan nu, säger han till Aftonbladet.

Flera partier har ställt sig bakom tanken om att Sverige bör sända Jas-plan till det ukrainska flygförsvaret. Hittills har det varit med brasklappen att det kan ske först när Sverige blivit medlem i Nato och därmed har skydd av militäralliansen.

Nu vill Centerpartiet att Sverige går steget längre och ger ett klart besked om att Sverige kommer att skicka Jas-plan till Ukraina redan innan Sverige blivit medlem i Nato.

– Jag tycker att det är problematiskt att Ulf Kristersson så snabbt efter Zelenskyjs besök stängde dörren genom att säga att det inte blir några plan nu, säger Centerledaren Muharrem Demirok.

– Det är olyckligt att regeringspartierna ger olika besked. Är det ett nej eller är det ett kanske? Från vår sida är det tydligt.

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj.

”Julklapp till Putin”

Centerpartiets partiledare anser att det besked som nu kommit från försvarsminister Pål Jonson (M), att det kan bli aktuellt att skicka Jas-plan men först efter att Sverige blivit medlem, är att ytterligare försvåra den svenska Natoprocessen.

– Jag tycker inte att de frågorna ska höra samman. Det besked som nu ges av andra är ett kanske. Drar Natoprocessen ut på tiden, då blir det inga plan. Det är ett olyckligt besked till Ukraina och framför allt är det en julklapp till Putin.

– Det är ett väldigt problematiskt besked från regeringen, att man säger ja men villkorar det med Nato. Det innebär att vi än en gång låter våra säkerhetspolitiska beslut avgörs av Erdogan och Orbán. Det skulle ge dem en ytterligare bricka att spela emot oss i Natoprocessen.

Partiledaren Muharrem Demirok.

SAAB:s besked avgörande

Centerpartiet kräver nu att statsminister Ulf Kristersson (M) kallar till sig riksdagens partier för att kunna fatta ett gemensamt beslut om att skicka Jas. Först ska Försvarsmakten göra en bedömning av hur många plan som kan skickas.

Det besked som tillverkaren SAAB kom med nyligen, att företaget är redo att producera de ersättningsplan som kan bli aktuella för det svenska försvaret, är en starkt bidragande orsak till att C nu landat i att Sverige bör skicka stridsplanen innan Natoprocessen är avslutad.

– Jag bedömer inte att Ukraina begär att planen ska stå på platsen i morgon. Man ser såklart att det är en lång process, men bara ett besked skulle betyda mycket. Inte bara för stridsmoralen men även i vårt tydliga ställningstagande, säger Muharrem Demirok.

Följ ämnen i artikeln