Svenska Sofia firar USA:s nationaldag i värmeböljan: ”Kul i 44 grader”

Publicerad 2023-07-04

Svenska Sofia Lernvik ska fira den amerikanska nationaldagen i Phoenix med dunder och brak – fyrverkerier, barbecue, parader och picknick.

Samtidigt hotas festligheterna av värmeböljan som dragit in över delar av landet.

– Det är riktigt varmt just nu. Ac är på högsta volym och vi svalkar oss i poolen.

I dag firas högtidernas högtid i USA – den amerikanska nationaldagen.

På flera håll i landet slår amerikanerna på stort med festligheter och parader – en tradition som är utbredd även bland svenskar som tagit sig över Atlanten.

Samtidigt hotas festligheterna av en värmebölja som dragit in över delar av landet och lokala myndigheter larmar om flera dödsfall kopplade till extremvärmen.

– Det är den absolut bästa högtiden. Fast det blir såklart lite knepigt att försöka ha kul i 44 graders värme, säger Sofia Lernvik som bott i USA i 31 år.

Sofia Lervik till höger, tillsammans med kompisar.

Storslagna planer

Sofia Lernvik beskriver planerna för den fjärde juli som storslagna.

Tillsammans med vänner ska hon gå på en traditionell barbecue med poolhäng och till kvällen ska kompisgänget ut på stan för att se fyrverkerier i en park.

– Amerikanerna är så extrema i det de gör. Hela landet förvandlas till färgerna red, white and blue. Det är så fantastiskt. Alla är så glada och lyckliga och det är så kul att vara en del av kalaset, säger Sofia Lernvik.

”Svalkar sig i poolen”

Vanligt är att de flesta i Phoenix flyr staden på grund av den extrema hettan som lägger sig under sommaren. Men trots att myndigheter larmar om en rådande värmebölja har Sofia Lernvik bestämt sig för att stanna.

– Här drar det stora firandet igång på kvällen och då har temperaturen gått ner från omkring 50 grader, säger hon och fortsätter:

– Under dagen är man antingen i ac eller så svalkar man sig i poolen. I USA är man bättre på att hålla sig i skuggan till skillnad från i Sverige där ni ständigt letar sol.

Varmkorv, hamburgare och tårta

I den svalare men fuktiga delstaten Florida bor Maggie Armbrust tillsammans med familj – som även de planerar för att fira under tisdagen.

– Alla firar Fourth of July. Det är en national holiday som är nästan lika stor som juldagen. Vi kommer göra det klassiska: grilla hamburgare, varmkorvar, majskolvar och äta tårta.

Festligheterna kommer att äga rum i familjens trädgård.

– Det är klart att det är varmt, men i Florida är det alltid jättevarmt på sommaren. Vi firar i runt 32 grader. Så vi håller oss i skuggan och dricker mycket vatten för att nu svettas man ju en del.

Maggie Armbrust tillsammans med döttrarna Anna och Maria.

Följ ämnen i artikeln