Så mycket lightläsk kan du dricka

Matilda Träff/TT

Publicerad 2023-07-14

En person som väger 60 kg kan dricka upp till 4 liter läsk med aspartam i per dag utan risk, enligt rekommendationerna. Arkivbild.

Världshälsoorganisationen WHO:s nya klassning av sötningsmedlet aspartam som ”möjligen cancerogent” ger inte anledning att minska intaget, enligt toxikolog Johan Ålander.

Den som vill kan dricka litervis med lightläsk varje dag.

WHO:s organ för cancerforskning, IARC, har i en studie granskat hälsoeffekterna av sötningsmedlet aspartam och klassar det nu som ”möjligen cancerframkallande” för människor.

– IARC har tittat på all forskning som finns och kommit fram till att det kanske kan ge cancer i människan, men att mer forskning behövs, säger Johan Ålander, toxikolog vid Livsmedelsverket.

Flera liter om dagen

Studien har inte gett Livsmedelsverket anledning att ändra rekommendationerna kring aspartam. Samtidigt som IARC:s nya studie har en annan forskargrupp hos WHO JECFA, som har tittat på samma sak, också gjort en publicering.

Den slår fast att den tidigare rekommendationen att man kan få i sig upp till 40 milligram aspartam per kilo kroppsvikt per dag utan att det är en risk, berättar Johan Ålander.

Det innebär att en person som väger 60 kilogram kan dricka upp till 4 liter läsk per dag.

Aspartam används som sötningsmedel även i andra produkter som desserter, godis och tuggummin.

– Allting står på innehållsförteckningarna, säger Johan Ålander.

Då sötningsmedlet är 200 gånger sötare än vanligt socker behövs inga stora mängder.

”Vatten är bäst”

– Aspartam hamnar i samma klassning (kanske cancerklassade ämnen) som aloe vera och picklade grönsaker för att sätta det i relation, säger toxikologen med hänvisning till IARC:s listor.

TT: Så man ska inte ha panik?

– Absolut inte, det skulle inte jag ha.

TT: Finns det anledning att vara måttfull med tanke på att bedömningen ändå är att det behövs mer forskning?

– Inte på grund av det här, men man kan ändå tänka på hur mycket läsk man dricker rent generellt. Vi på Livsmedelsverket brukar säga att vatten är bästa måltidsdrycken.

Följ ämnen i artikeln