Peta kräver fejkskinn – stämmer militären

Publicerad 2022-12-10

Peta vill att de traditionella hattarna, som bland annat används vid Buckingham Palace, ska ersättas med en ny variant i akryl. Arkivbild.

Bör ceremoniella vakter bära huvudbonader gjorda av fejkskinn i stället för björnskinn? Det anser djurrättsorganisationen Peta, som lämnat in en stämningsansökan mot det brittiska försvarsdepartementet.

Den karakteristiskt höga och lurviga huvudbonaden används av elitregementen, däribland vid den ceremoniella vaktavlösningen vid Buckingham Palace, och är en av de mest välkända brittiska symbolerna.

Bakgrunden till stämningen är att att Peta tagit fram en ny prototyp där man bytt ut skinnet från kanadensiska svartbjörnar, som används i den traditionella varianten, mot ett material i akryl.

Men försvarsdepartementet har tackat nej till den nya versionen.

Nu vill Peta att frågan prövas rättsligt och anklagar motparten för ”rättsstridigt handlande”.

– Vi vill att domstolen griper in så att departementet gör en fullständig utvärdering av rapporten och når ett nytt beslut genom rättvis process. De vägrar att testa den trots att de ålagt sig att göra det vid upprepade tillfällen under flera års tid, säger djurrättsorganisationens advokat Lorna Hackett.

Det brittiska försvarsdepartementet har avböjt att kommentera saken med hänvisning till att det handlar om en pågående rättsprocess.

Regeringen meddelade tidigare i år att det ”inte finns några planer” på ett byte.