Två anhållna efter explosion vid villa utanför Uppsala

Uppdaterad 2023-12-03 | Publicerad 2023-12-02

Skador på huset efter explosionen.

Två personer har anhållits efter explosionen vid en villa norr om Uppsala på lördagskvällen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet greps en tonårspojke i en taxi på väg från platsen.

Sprängningen har koppling till konflikten kring Rawa Majid, enligt uppgifter.

Strax efter klockan 22 på lördagskvällen hördes en hög smäll norr om Uppsala. Någonting hade då exploderat i närheten av en villa i ett bostadsområde och räddningstjänst och polis larmades till platsen.

– Det var ingen synlig brand när vi kom fram. Nu har vi en massa räddningstjänst fordon på plats, sa Sören Gustavsson, teamledare på SOS Alarm.

En person befann sig i bostaden och fördes till sjukhus med ambulans. Enligt polisen ska hen då ha haft lindriga skador.

Polis på plats.

Under söndagsmorgonen uppger polisen att två personer har anhållits. Enligt uppgifter till Aftonbladet är en av dem en tonårspojke som greps i en taxi på väg från brottsplatsen.

– Jag kan inte kommentera hur de misstänkta greps men vi har nått en framgång i att två personer har anhållits. Nu arbetar vi för fullt med att hålla förhör och säkra bevisning till utredningen, säger Roland Komaromi, presstalesperson på polisen region Mitt.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har sprängningen koppling till konflikten kring Rawa Majid.

Händelsen utreds som grov allmänfarlig ödeläggelse samt försök till mord.

På adressen bor en man som förekommer i en utredning om misstänkt grovt narkotikabrott. Polisen har tidigare haft adressen under bevakning, enligt Aftonbladets uppgifter. Flera boende i området uppger också att polisbilar rört sig i och bevakat området under en längre tid.

”Smällde ordentligt”

Polisen var under kvällen och natten förtegen om insatsen.

– Det är lite tidigt att säga särskilt mycket. Vi är på plats och jobbar med ärendet. Vi måste prata med vittnen och förstå vad som hänt, säger polisens presstalesperson Roland Komaromi.

Flera boende i området har uppgett att husen skakade i samband med explosionen.

– Det smällde ordentligt. Jag stod i badrummet och det skakade, säger en av dem.

Bostadens fasad skadades i samband med sprängningen. Under söndagen kommer polisens kriminaltekniker att genomföra en brottsplatsundersökning.

Följ ämnen i artikeln