Funäsfjällen kör igång liftarna – för länsborna

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Hugo Lennartson
Mats Lennartson, vd för Destination Funäsfjällen, säger till TT att han litar på att folk följer myndigheternas rekommendationer.

I Funäsfjällen i Härjedalen öppnar man en av liftanläggningarna under Kristi Himmelfärdshelgen – med ett förbehåll: Bara personer som bor i länet är välkomna att ge sig ut i backarna.

Coronakrisen ledde till att årets skidsäsong i de svenska fjällen fick ett abrupt slut, då Folkhälsomyndigheten rådde landets fjälldestinationer att stänga sina anläggningar inför påskhelgen.

Men ett snödjup på två meter och minusgrader har lett till att vårvintern fortfarande håller sitt grepp om delar av fjällvärlden, och i Funäsfjällen i Härjedalen öppnar man nu en av skidanläggningarna inför den stundande Kristi Himmelfärdshelgen.

Men bara personer som bor i länet är välkomna att ge sig ut i backarna. Orsaken är de senaste reserekommendationerna från Folkhälsomyndigheten, enligt Mats Lennartson, vd för Destination Funäsfjällen.

– Det handlar om myndigheternas råd vad gäller resor som motsvarar två timmars bilfärd från hemmet. Och vi litar på att gästerna också håller sig till de här rekommendationerna, säger han till TT.

"Måste lita på människor"

Att genomföra några kontroller av att helggästerna verkligen är bosatta i länet är dock inte aktuellt, enligt Mats Lennartson.

– Vi måste ju lita på människor på samma sätt som de litar på oss. Och vi har inte möjlighet att idka någon identitetskontroll, så vi hoppas verkligen att folk följer råden, säger han.

Gästerna uppmanas att köpa liftkorten på nätet. Enligt Mats Lennartson ska man också se till att föreskrifter om avstånd respekteras, bland annat i form av avståndsmarkeringar i allmänna utrymmen och avstånd i liftköer.

– Det här är ju ett jättestort område med få invånare, så det är ganska lätt att hålla avstånd till varandra i fjällen, säger han.

Skistar: "Svårt öppna för ett urval gäster"

Skistar driver verksamheter på fjälldestinationer som Åre, Vemdalen och Sälen, och stängde sina anläggningar den 6 april på Folkhälsomyndighetens inrådan.

I ett mejl till TT kommenterar bolagets vd Stefan Sjöstrand beslutet att öppna anläggningen i Härjedalen för personer bosatta i länet:

"Vi anser att det är väldigt svårt att öppna för skidåkning och göra det endast för ett urval av gäster som bor lokalt i närområdet. Många längtar efter skidåkning och en öppning sprider sig snabbt i sociala kanaler och skulle på så vis kunna riskera att inspirera till resande från stora områden till en skidort, speciellt nu när det är långhelg, vilket strider mot Folkhälsomyndighetens rekommendationer", skriver Stefan Sjöstrand.

Publicerad:

LÄS VIDARE