Smittrisk får kommuner att dra in anhörigstöd

TT

Publicerad 2020-04-27

Indragen möjlighet till avlastning drabbar äldre som vårdar sina anhöriga. Arkivbild.

Flera kommuner i Sverige har stoppat avlastningsvården, det vill säga hjälp till personer som vårdar, eller vårdas av, sina anhöriga, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio. Det kan vara till exempel korttidsboende eller daglig verksamhet.

35 av de runt 100 kommuner som svarade på Kalibers enkät uppgav att de tillfälligt stoppat insatserna. Den främsta anledningen var att minska smittspridningen av coronaviruset.

20 av kommunerna erbjuder i stället hemtjänst som avlastning.

83-åriga Birgit Eriksson i Boxholm, som vårdar sin demenssjuke make, är en av dem som fått möjligheten till korttidsboende indragen. I stället får hon nu någon timme hemtjänst om dagen.

– Så nu har jag hand om honom 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan. Det är tungt för oss båda, för naturligtvis tjatar vi ut varann, säger hon till radion.

Enkäten gick ut till 128 kommuner i de sju regioner i Sverige som är värst drabbade av coronaviruset.

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen