Petra hjälpte Yasir att få ett drömjobb

Publicerad 2015-08-07

Veterinär och doktor - men fick bara köra taxi

Utbildad veterinär och lärare på veterinärhögskolan i Bagdad.

Men här körde Yasir Al-Hakeem taxi i Stockholm.

Tills Petra Åkesson hoppade in i bilen.

Yasir Al-Hakeem kom till Sverige från Irak via Syrien med fru och två barn för drygt sju år sedan. Sedan dess har han sökt mängder av jobb - och fått mängder av nej. Han har jobbat som tidningsutdelare, pizzabud, utbildad sig till bilmekaniker och kört taxi. Och studerat svenska för invandrare.

– Det var svårare än jag trodde att komma in på arbetsmarknaden, säger han när vi ses på hans nya arbetsplats.

Den kompletterande veterinärutbildningen - som Yasir behöver - tar in ytterst få sökande och flyttades dessutom.

"Slöseri av Sverige"

Så en dag i maj fick han en kund som förändrade hans liv: Petra Åkesson. Hon berättar att hon alltid brukar prata med taxichaufförer.

– Jag åker mycket taxi, och kan bli tokig på hur många chaufförer som är från ett annat land och har högre utbildning än vad jag själv någonsin kommer att få, och som ändå inte får jobb. Jag har träffat arkitekter, tandläkare, läkare och många andra.

– Självklart är det helt ok att köra taxi, men det känns som slöseri att Sverige inte tar hand om all denna kompetens bättre.

Hon började fråga Yasir Al-Hakeem om hans bakgrund och fick veta att han har studerat vid universitetet i Bagdad i sju år, har magisterexamen i anatomi, varit lärare och arbetat på läkemedelsbolag.

– Även om du var glad som taxichaufför sa du att du helst ville jobba med djurfrågor, minns Petra och får medhåll av Yasir.

Petra tog hans mejladress och lade ut en anrop på Facebook om att Yasir sökte jobb. På bara ett dygn hade inlägget delats 16 000 gånger. Hundra erbjudanden om jobb ramlade in till Yasir.

– Jag trodde knappt det var sant, säger han. Det var massor av spännande jobb, till exempel på veterinärklinik, men tyvärr låg många för långt bort, i andra städer.

Trivs jättebra

Ett speciellt erbjudande fastnade han för. Två veckor senare började han på Agria Djurförsäkringar, där han nu har projektanställning som skadereglerare.

– Jag trivs jättebra, säger han.

– Här får jag användning för mina kunskaper om djurs sjukdomar. Det är ordning och reda, och det gillar jag. Dessutom har jag snabbt förbättrat svenskan, eftersom nästan alla som jobbar här är svenska.

Blev du förvånad över alla jobberbjudanden?

– Ja, det var som att upptäcka ett helt nytt Sverige. Det är i det här samhället jag vill leva. Mitt liv är helt annorlunda nu. Innan jobbade jag så mycket, och så konstiga tider, att jag knappt hann leka med mina barn.

Petra och Yasir kastar sig in i en diskussion om hur märkligt det är att det ska vara så svårt att integrera arbetsmarknaden.

– Vi från andra länder hänvisas till "invandrarjobb" som städning, och om man saknar nätverk är det inte lätt, säger Yasir.

– Något är väldigt fel och kränkande med systemet vi har, säger Petra. Visst är det viktigt att kunna språket i många yrken, men många talar ju jättebra engelska.

Hon poängterar att hon inte tycker hon gjort någon stor insats.

– Det var självklart att hjälpa till eftersom jag har ett stort nätverk. Sedan visade det sig att det fanns ett enormt engagemang. Jag hoppas att andra människor och företag blir inspirerade till att bryta barriärerna mellan "vi" och "dom".

Få högutbildade får jobb

Färre än häften av akademiker födda utanför EU har jobb som motsvarar deras kompetens. Nära 400 000 utlandsfödda akademiker bor i Sverige, och antalet stiger med 4500 till 10 000 per år.

De flesta har kompetens inom ekonomi och teknik.

Källa: Arbetsförmedlingen

Följ ämnen i artikeln