FN kräver eldupphör i Gaza

Publicerad 2014-07-21

FN:s säkerhetsråd kräver ett omedelbart eldupphör i Gaza efter ett krismöte natten till måndagen.

Mötet i FN:s säkerhetsråd hölls efter de blodigaste striderna hittills i Gaza där över 120 palestinier och 13 israeliska soldater dödades på en enda dag.

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas som, genom Jordanien, begärt mötet kallade situationen i Gaza för "oacceptabel" och beskrev de israeliska attackerna som "ett brott mot mänskligheten".

Mer än hälften av de palestinska dödsoffren på söndagen påträffades i Shejaiyadistriktet nära Gaza stad.

Fördömer attackerna

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som är i Mellanöstern i ett försök att få till stånd en vapenvila, fördömde de israeliska attackerna.

– Medan jag var på väg till Doha (i Qatar) blev dussintals fler civila, däribland barn, dödade i det israeliska militära angreppet i Shejaiya. Jag fördömer dessa avskyvärda handlingar, sade han vid en pressträff.

USA:s president Barack Obama krävde ett "omedelbart eldupphör" i Gaza och har skickat sin utrikesminister John Kerry till Egypten för samtal med regionala ledare på måndagen. I ett telefonsamtal med den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu uttryckte han oro över det ökade antalet dödsoffer.

Förnekar fånge

Hamas väpnade gren Qassambrigaderna uppgav på söndagen att de tillfångatagit en israelisk soldat, men det förnekades senare av Israel.

– Det finns ingen tillfångatagen israelisk soldat och de ryktena är osanna, sade den israeliske FN-ambassadören Ron Prosor.

Tidigt på måndagen genomförde israeliskt flyg attacker runt om i Gaza, bland annat i södra Rafah och Khan Yunis.

Sammantaget har 476 palestinier, 18 israeliska soldater och 2 civila israeler dödats sedan den israeliska offensiven började den 8 juli.