”Vi väntar på kaoset”

Publicerad 2014-11-16

Fredrik Stark, 44, bor i det översvämningsdrabbade Lugano i Schweiz

Staden Lugano i Schweiz har drabbats hårt av översvämningar.

Fredrik Stark, 44, bor med sin familj på en bergssluttning i staden. Hans trädgård har glidit ner mot grannens på grund av ovädret.

– Vi väntar på kaoset. Det är precis på gränsen till kaoset, säger han till Aftonbladet.

Det kraftiga regnoväder som har dragit in över Europa har bland annat drabbat Lugano i Schweiz ordentligt.

På en bergssluttning i staden bor Fredrik Stark, 44, tillsammans med sin fru och sina tre barn.

Bygger barriärer

Han beskriver regnovädret och översvämningarna som kaosartade.

– De pumpar vatten överallt. Det finns ingenstans för vattnet att ta vägen. De kan försöka att pumpa vattnet i sjön, men det kommer tillbaka. Nu har de lagt ut stora barriärer för att hindra vattnet, som har stigit över trottoaren. Det är åtminstone en och en halv meter över den normala nivån. Det är väldigt, väldigt mycket, säger han till Aftonbladet.

”Det kommer att bli kaos”

Lugano är enligt Fredrik Stark totalt översvämmad. Och det är långt ifrån över. Även om solen skiner i nuläget kommer det under söndagskvällen att regna ännu mer och ovädret ska hålla i sig under de närmaste två dagarna.

– Det kommer att bli kaos. I stan försöker de så mycket som de kan att dämma upp och mota bort vattnet. Det finns en tunnel som går under en väg och den har de stängt av helt. Man får inte ens gå där. De har byggt barriärer även där. I går regnade det 60 millimeter. Regnar det lite till blir det totalt kaos, säger han.

Inte ovanligt med stenras

Eftersom det finns många berg i Lugano har vattnet ingenstans att ta vägen. Det rinner bara ner i Luganosjön, förklarar Fredrik Stark.

Han och hans familj ser hur allt runt omkring blir skadat av vattenmängderna. Det är inte ovanligt att stenar rasar ner på vägarna.

– Det är en ganska allvarlig situation, säger han och fortsätter:

– Alla springer runt och tittar nyfiket och undrar när det kommer att brista. Vi väntar på kaoset. Det är precis på gränsen till kaoset. De kommer att stänga av gator och de har bitvis stängt av den stora huvudgatan i Lugano för att få bort vattnet. Det har ingenstans att ta vägen.

Trädgården har åkt ner på grannens

Familjen Stark bor på en bergssluttning med mellan 15 och 20 graders lutning. Ovädret i kombination med sluttningen har lett till att landmassorna, och därmed trädgårdarna, åker ner på varandra. Fredrik Starks trädgård har glidit ner till grannens.

– Vi har försäkringsbolag och grejor som har tittat på det. Landmassorna rasar ner, säger han.

Trots det är han inte särskilt orolig över situationen, utan mer fundersam.

– Just för tillfället skiner solen, men prognosen säger att det kommer att regna i kväll och hela dagen i morgon. Efter det ser det betydligt bättre ut rent vädermässigt.

– Jag undrar hur det ska lösa sig. Det enda som jag funderar på är hur vattnet ska komma i väg. Om det kommer lite mer regn kommer det inte att gå att köra bil på vägarna.