Nyhetsankare tog fram pistol i direktsändning

Publicerad 2011-08-22

Libyska tv-stjärnan beredd försvara Gaddafi med sitt liv

Plötsligt började nyhetsankaret vifta med en pistol i direktsändning.

Orsaken - att försvara Gaddafi.

– Med detta vapen ska jag döda eller dö idag, skrek kontroversiella Hala Misrati.

Hon är en av Libyens största tv-stjärnor - kontroversiell och djupt nationalistisk.

Med fast röst och svallande hår har hon gång på gång chockat tv-tittarna med sina utfall mot olika personer som varit det minsta kritiska till diktatorn Gaddafi.

Men de libyer som följde rapporteringen i helgen lär ha blivit förvånade, även med libyska mått mätt.

”Villiga bli martyrer”

Hala Misrati fick då sitt mest känslosamma utbrott någonsin. Trängd av att hotet kommit allt närmre henne, hennes chefer på tv-kanalen och i slutändan general Gaddafi tog hon i direktsändning upp en pistol och riktade symboliskt vapnet mot de Gaddafikritiska rebellerna.

– Ni kommer inte att ta al-Libiyah-kanalen. Ni kommer inte att ta Jamahiryah-kanalen, Shababiyah-kanalen, Tripoli och hela Libyen. Även mina kollegor utan vapen är beredda att bli mänskliga sköldar för att försvara sina kollegor på den här tv-kanalen. Vi är villiga att bli martyrer, skrek hon upphetsat in i kameran.

Nyhetsankaret uppmärksammades även i april när hon rapporterade om en kvinna som hävdade att hon blivit våldtagen av Gaddafitrogna militärer. Hala Misrati kallade kvinnan för "lögnare" och spekulerade i om hon möjligen var en "hora". Sedan övergick hon till att förhöra en gripen journalist i en timme, i bästa polisförhörsstil.

Inte unikt

Misratis vapenhot är dock inte unikt. Det är inte första gången libyska journalister viftar med pistoler ackompanjerade av uppeldade monologer.

I mars visade ett annat nyhetsankare i statlig libysk tv upp en automatkarbin och hävdade att han, liksom Misrati, var beredd att skydda sin ledare Gaddafi med sitt eget liv.

Följ ämnen i artikeln