Bromma kvar till 2038

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-21

"Förödande för Stockholms framtid"

Stockholms stad och Luftfartsverket har kommit överens om ett nytt avtal för Bromma flygplats, skriver dn.se.

Bromma blir kvar i 30 år – till 2038

Framtiden för flygplatsen har länge varit ett omdiskuterat ämne. Men nu står det alltså klart att flygplatsen blir kvar i minst 30 år till.

Stadshusoppositionen (s,v och mp) vill stänga flygplatsen och bygga bostäder men kan inte ändra beslutet vid nästa maktskifte, eftersom avtalet inte går att säga upp och löper ända till 2038, då flygplatsen blir 102 år.

Vänsterpartiet går så lång att de kallar avtalet "förödande för Stockholms framtid".

– Man binder upp marken i över 30 år. Det är så gammalmodigt och miljöovänligt att det är ofattbart, säger vänsterpartiets oppositionsborgarråd, Ann-Margarethe Livh, till dn.se.

Minska bullret

Enligt det moderata finansborgarrådet Kristina Axén Olin behövs Bromma bredvid Arlanda för att Stockholm ska kunna växa. I sina planer räknar staden med att om 30 år ha en miljon fler invånare.

Ekonomiskt räknar Stockholm med att få in fyra miljoner kronor per år på avtalet. Det motsvarar en ersättning från Luftfartsverket med fem kronor för varje passagerare som lyfter från Bromma. År 2006 var det totala antalet passagerare drygt 1,6 miljoner.

Överenskommelsen innebär också att investeringar görs för att minska bullret och förbättra den övriga miljön kring flygfältet. I dag får bara de minst bullrande planen och de med de lägsta utsläppen trafikera Bromma och de flyger till 13 destinationer.