Valnatten: från de första rösterna till den historiska segraren

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-04

aftonbladet.se följde valet delstat för delstat

USA har gjort sitt val.

Landet har vänt blad och valt senator Barack Obama till sin 44:e president – för första gången kommer en afroamerikansk man flytta in i Vita huset. ”Förändringen är här”, som han själv sa i sitt segertal.

På aftonbladet.se kunde du följa händelseutvecklingen timme för timme.

06.17: President George W Bush gratulerar Barrack Obama till segern. ”Du har precis påbörjat vad som kommer att bli en av ditt livs resa. Grattis, och se till att njuta av den”, sade den avgående presidenten, som också lovade att göra vad han kunde för att övergången ska bli smidig.

06.09 Demokraterna vinner representanthuset, uppger AP.

05.59 Obama talar till nationen. Och till världen.

05.58 338 till Obama, 139 till McCain. Skillnaden i elektorer är stor. Procentuellt tycks den dock mindre.

05.53 Efter Obamas seger har det varit lite si och så med rapporteringen av elektorerna. Till och med AP uppger olika siffror. Senaste tycks dock vara 338 till Obama, 129 till McCain.

05.46 Frankrikes president Nicolas Sarkozy gratulerade USA:s blivande president Barack Obama till hans ”briljanta seger”, meddelade den franske presidentens stab på onsdagsmorgonen.

Presidenten i Kenya, Mwai Kibaki, förklarade på onsdagen att Obamas seger innebar en ”storslagen dag för Kenya”.

05.44 På marknaden togs de amerikanska mediernas prognoser om en valseger för presidentkandidaten Barack Obama emot positivt Dollarn lyfte och på börserna i Asien förlängdes rallyt från Wall Street i tisdags, uppger TT.

05.35 USA:s president George Bush har ringt sin efterträdare Barack Obama och gratulerat honom till hans ”fantastiska afton”, enligt Vita husets talesman Dana Perino.

05.33 McCain vinner Nebraska.

05.32 McCain håller ett stark, känslofyllt tal. Vid sin sida har han hustrun Cindy och vicepresidentkandidaten Sarah Palin. ”Senator Obana har uppnått något stort, jag applåderar honom för det”, sa han.

05.31 Republikanen John McCain erkänner sig besegrad vid ett framträdande i Phoenix i Arizona. Obama blir därmed definitivt USA:s 44:e president.

05.17 Rösterna fortsätter att ticka in. South Dakota gick McCain, 3 elektorer. Nevada och Colorado, 5 respektive 9 elektorer, till Obama.

05.02. AP förklarar Obama för USA:s näste president.

05.02 CNN förklarar Barack Obama till USA:s 44:e president.

05.00 Nu är det nära. Riktigt, riktigt nära. Obama har, uppger AP, tagit hem Florida och därmed ytterligare 27 elektorsröster.

04.56 AP meddelar att McCain tagit hem segern i Mississippi.

04.53 Demokraterna med sin kenyanskättade ledare i spetsen kan nu räkna till 220 elektorsröster. Bara 50 kvar för att segerna ska vara bergad. Kalifornien ger 55 elektorer …

04.49 Obama har tagit hem segern i Virginia, uppger AP. Här var det längesedan en demokrat vann senast – 44 år sedan, för att vara exakt. Viktigt för Obama. 13 elektorer.

Oprah Winfrey i Chicago

04.41 Stämningen i Grant Park i Chicago är febrig och enormt festlig, åtminstone enligt bilder därifrån. Kanske beror det på att tv-stjärnan Oprah Winfrey väntas dyka upp. Troligtvis på grund av Obamas stora ledning – som bara växer sig större.

207 elektorer för Obama. 114 för McCain.

04.40 Obama norpar ytterligare några elektorer: 5 stycken i New Mexico, närmare bestämt.

04.33 Demokraterna tyck inte nå den ”filibustersäkra” majoritet på 60 platser i senaten som partiet hoppats på, rapporterar Reuters och hänvisar till källor inom partiet.

04.31 Experter befarade att den så kallade Bradleyeffekten – att vita väljare som i opinionsundersökningarna sagtatt det ska rösta på Obama i själva verket inte gör det när de står vid urnorna – skulle kunna påverka valutgången. Av detta syns mycket lite, kanske ingenting, menar bedömare.

Latinamerikanerna för Obama

04.25 McCain har vunnit Texas, enligt nyhetsbyrån AP. En seger som dock varit väntad. Nu står det 202–114, fördel Obama, i antal elektorer.

04.24 McCain leder, enligt CNN, i Texas. Trots det ser det dystert ut för honom – upprepar tyckarna om och om och om igen.

04.21 Latinamerikanerna för Obama till segern, menar CNN:s politiska expert. Samtidigt, påpekar man, är Bush är den som satt käppar i hjulen för McCain.

04.18 CNN rappoerterar att över 50 miljoners människors röster har räknats. Enligt dem är Obama redan uppe i 207 elektorsröster.

04.09 McCain vinner i West Virginia. 30 stater är nu räknade. Obama har nu 202 elektorsröster, McCain 80.

Mörkt för McCain

04.05 Efter de prognosticerade Obamasegrarna i viktiga Ohio och Pennsylvania ser det mycket, mycket mörkt ut för John McCain, uppger TT. Analytiker i olika tv-kanaler hade svårt att hitta scenarion där republikanen kunde nå upp till de 270 elektorerna som krävs – även om han skulle ta hem i princip alla de återstående delstaterna där det står och väger.

04.04 Obama har nu 202 elektorer, McCain 75. Jodå, nog är det segervittring för Barack Obama.

04.02 Obama har vunnit i Iowa, McCain i Utah, uppger nyhetsbyrån AP.

03.47 McCain vinner Louisiana och därmed nio elektorsröster.

Obama 195 elektorer

03.45 Obama verkar ha vänt ännu en republikansk delstat genom att gå mot seger i New Mexico, med fem elektorer, enligt prognoser i amerikanska medier.

McCain såg dock ut att vinna i både Kansas, med sex elektorer och Louisiana med nio elektorer – båda klassiska republikanska delstater.

Enligt oberoende Real Clear Politics hade Obama strax efter halvfyra svensk tid säkrat 195 elektorer och McCain 90. 270 krävs för seger i presidentvalet.

03.44 Barack Obama har nu säkrat 195 elektorsröster. John McCain har endats 61.

03.42 Så uppger även AP att Obama vinner i Ohio.

03.36 Nu uppger även CNN att Obama vunnit Ohio.

03.34 AP uppger att McCain segrar i Kansas.

03.31 AP uppger att McCain segrar i North Dakota.

Bush borta – och tillbaka

03.29 TT skriver att Obama går mot seger i Ohio med 20 elektorer, enligt prognoser i amerikanska tv-kanaler. Ohio är en av de viktigaste vågmästardelstaterna, som har röstat republikanskt i de senaste valen. Därmed har Obama gjort det han måste, nämligen ”flippat” en röd delstat till blå.

03.22 Ännu en stat till McCain: Arkansas med sex elektorer.

03.10 Så får även McCain en stat att räkna hem: Alabama. Nio elektorer.

03.09 Klockan 03 svensk tid stängde ytterligare en mängd delstater, däribland New York och de sista delarna av Texas.

03.07 Obama vinner MInnesota och därmed ytterligare 10 elektorsröster.

03.01 Tidigare i dag sades det att president Bush var ”borta”. Nu har han gett ifrån sig ett livstecken: ”Gud välsigne dagens segrare”, lär han, enligt AP, ha sagt till sina rådgivare och vänner. Kvällen har han spenderat med nära och kära. Han ska ha passat på att tacka alla som ställt upp under de åtta år han suttit vid makten.

Viktiga Pennsylvania till Obama

02.58 Det var staten som McCain var tvungen att vinna – men som nu gick till Obama. Pennsylvania. Flera bedömare menar att John McCains chanser i presidentvalet minskat drastiskt.

02.52 Nu bekräftar även AP att Obama segrar i Pennsylvania.

02.47 Nu meddelar även CNN att Pennsylvania går till Obama. Der ser ut att bli en tuff kväll för McCain.

02.43 Mycket fokus på valet av president. Men amerikanerna har även röstat på senatorer. Demokraterna har spåtts en storseger – som ser ut att kunna bli verklighet. Enligt de första prognoserna har man redan en blygsam ledning.

I representanthuset har partiet sedan 2006 års val 235 ledamöter mot republikanernas 199. Dominansen kan öka med 30 mandat enligt opinionsmätningar. I senaten är ställningen 51–49, men då är partiet beroende av två oberoende senatorer.

02.33 Fördel Obama i den viktiga och jämna staten Pennsylvania, enligt en del tidiga prognoser. ABC News dristar sig till och med att han tar hem segern i staten – enligt vallokalsunderssökningar.

Obama hemma – tar inte ut segern i förskott

02.27 Obama har, enligt nyhetsbyrån AP, tagit hem segern i New Hampshire. Det ger honom ytterligare fyra elektorsröster.

02.25 Mormodern var viktig för Obama. Han är den han är tack vare henne. Men att hon gick bort dagen innan valet var ingen överraskning, det kom väntat. Förlusten var tung, men han är tacksam över att han tog två dagar ledigt och hälsade på henne, berättar ansvariga ur hans team för CNN.

02.24 Obama är just nu hemma, berättar man på CNN. Den traditionella basketmatchen är avklarad. Nu inväntar man resultatet – hans team är ser noga till att inte ta ut segern i förskott.

02.15 Obama går mot segrar i Massachusetts med 12 elektorer, Illinois med 21, Connecticut med 7, New Jersey med 15 elektorer, Maine med 4 elektorer, Delaware med 3 elektorer, Maryland med 10 elektorer och District of Columbia i huvudstaden Washington med 3 elektorer, uppger AP med flera.

McCain tycks ta hem Oklahomas 7 elektorer och Tennessees 11 elektorer.

Två miljoner röster räknade

02.07 Två miljoner röster har räknats i hela landet. Enligt TT är Obama i knapp ledning. Men på grund av elektorssystemet är det inte säkert att den som får flest röster totalt vinner – vilket Al Gore fick erfara mot George W Bush 2000.

02.04 Vallokalerna i Florida, New Hamshire, Delaware, New Jersey, Pennsylvania, Massachusetts, Maine, Connecticut, Rhode Island, Souths Carolina, Alabama, Mississippi, Tennessee, Illinois, Missouri, Texas, Oklahoma, North Dakota och South Dakota stänger. Därmed är röstandet är avslutat i ungefär halva USA.

02.02 AP bekräftar att McCain tagit South Carolina.

01.57 TT är snabba igen. Enligt dem går även South Carolina, med åtta elektorer, går till John McCain. Man hänvisar till prognoser från MSNBC och CBS. Delstaten har röstat republikanskt de senaste åren, George Bush segrade med över 12 procentenheter där både 2000 och 2004.

01.45 Kvinnor, färgade och latinamerikaner. Där har ni de grupper lagt sina röster på Obama. McCain har lyckats bäst hos vita. Allt enligt AP som har tagit del av diverse vallokalsunderssökningar.

Första valresultaten

01.39 TT meddelar att John McCain, enligt flera amerikanska tv-stationer, även vunnit den lilla delstaten West Virginia, med fem elektorsröster. Därmed har McCain totalt 13 elektorsröster.

01.06 Nyhetsbyrån AP utser McCain till segrare i deltaten Kentucky och Obama i Vermont. Därmed har McCain 8 elektorsröster och Obama 3.

01.00 Vallokalerna i South Carolina, Vermont, Georgia, Florida och Virginia har stängt.

00.30 I Indiana har drygt 15 000 röster räknats. Obama leder över McCain med cirka 56 procent av rösterna. Indiana har 11 elektorsröster.

00.25 De första valresultaten börjar ticka in. I Kentucky leder McCain just nu med 62 procent av rösterna mot Obamas 37 procent när cirka 5000 röster har räknats. Kentucky har 8 elektorsröster.

McCain i flygdrama

23.54 Presidentkandidaten John McCain fick genomlida några hårresande minuter under valrörelsens sista skälvande timmar, rapporterar TT. När hans kampanjplan skulle landa i Albuquerque i New Mexico tvingade piloten avbryta landningen.

Efter att ha stigit igen och cirklat runt flygplatsen kunde piloten landa planet utan problem, skriver TT. Piloten förklarade efteråt att det första försöket hade fått avbrytas eftersom det var ”trafik på landningsbanan”.

23.07 Florida är inte beredd på anstormningen av väljare. Köerna ringlar långa och väljarna får vänta i timmar på att få lägga sin röst.

Viktigaste valfrågorna

23.05 När väljarna har röstat har de fått fylla i en enkät om de viktigaste valfrågorna. Enligt CNN tycker USA:s befolkning att ekonomin, Irak-kriget, terrorism och sjukvården är de viktiagste frågorna i årets val.

22.45 I Kenya firar hundratals studenter demokraternas presidentkandidat Barack Obama med fyrverkerier i väntan på resultatet från vallokalerna.

– Vi kommer att vara här till morgonen och vi kommer att fortsätta fira om Obama vinner. Om han förlorar vet jag inte vad den här gruppen kommer att göra, sa Sam Ouma till AP:s utsända.

22.25 George Bush är försvunnen. USA:s president ligger lågt i väntan på att hans efterträdare utses. Inga offentliga framträdanden är inplanerade. Enligt taleskvinnan Dana Perino kommer presidenten att fira hustruns födelsedag och följa valet via tv:n.

Diddy röstar på Obama

22.20 New York-börserna firade att valkampanjerna snart är över. Kurserna steg ordentligt under tisdagens handel, rapporterar TT. Vid stängning hade Dow Jones industriindex gått upp med 3,3 procent till 9 625,3. Nasdaqs kompositindex steg med 3,1 procent till 1 780,1.

22.15 Kändisar som Brandy, Usher och Diddy backar upp demokraternas presidentkandidat Barack Obama. Diddy, som röstade i en skola på Manhattan på tisdagen, sa till nyhetsbyrån AP att han kände sig historisk som röstade på den eventuellt första färgade presidenten i USA:s historia.

21.10 CNN fortsätter att rapportera om högt valdetagande. Enligt tv-kanalens utsände i vågmästarstaten Ohio beräknas valdeltagandet vara 80 procent. Samtidigt rapporterar utsända i Missouri om ett valdeltagande på 76 procent.

McCains slutspurt i Colorado

20.48 Var starka, uppmanar McCain.

– Amerika är värt att kämpa för.

– Låt oss vinna det här valet! ropar McCain innan han avslutar med att tacka anhängarna.

20.46 McCain möts av jubel från sina anhängare i Colorado.

– Jag kommer att få ordning på ekonomin och tvinga landet att leva på en budget, precis som ni gör.

– Jag kommer inte låta Washington skatta bort era besparingar.

20.42 – The Mac is back! ropar McCain från scenen.

– Med er hjälp kommer jag ta in Amerika i en ny fas.

20.40 John McCain talar till folket i Colorado.

Han inleder med att tacka sin familj, innan han berömmer sin vicepresidentkandidat.

– Jag tackar Sarah Palin, hon har gjort ett fantastiskt jobb.

– Hon är redo för Washington DC.

Rekorddeltagande

20.35 Amerikanska medier rapporterar om ett rekorddeltagande i valet. Enligt TT kan det vara det högsta på 100 år.

19.30 Marknaden i New York gillar valdagen och fortsätter att stiga, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt senaste rapporterna har Dow Jones stigit med 2,80 procent. The Standard & Poor's har stigit med 3,40 procent och Nasdaq med 2,68 procent.

19.00 Barack Obamas mormor Madelyn Dunham avled i går av cancer. Enligt Obamas kampanj hann 86-åringen dock poströsta på sin dotterson innan hon avled. Och en sådan röst räknas även om väljaren avlider innan rösterna är räknade, rapporterar TT.

18.00 Enligt CNN väntas 6 miljoner invånare i delstaten Pennsylvania rösta i dag. Det är ett nytt rekord i delstaten, som har 21 elektorsröster.

Vid 18-tiden, svensk tid, rapporterades tvåtimmarsköer i Atlanta medan medborgarna i Syracuse, New York, smidigt kunde promenera in i vallokalerna och avlägga sin röst.

McCain-kaos i Phoenix

17.13 John McCain är just nu inne i vallokalen i Albright United Methodist Church i Phoenix.

– Det blev kaotiskt. Det är väldigt mycket media på plats. Secret service försökte mota bort oss. Men det är ingen fara, de har koll på läget, säger Aftonbladet.ses reporter Robert Triches som är på plats vid vallokalen i Phoenix.

Efter 3 minuter har John McCain och hans fru Cindy McCain röstat och återvänder till sin bil utanför lokalen.

– Han slapp köa inne i lokalen, säger Robert Triches.

Nu åker McCain till Colorado för ett sista valmöte.

17.09 Iklädd en brun täckjacka röstar republikanernas vicekandidat Sarah Palin i sin hemstad Wasilla i Alaska. Hon verkar vara på gott humör och ler stort mot övriga röstande invånare i lokalen.

– Jag hoppas, jag ber och jag tror att jag kommer att vakna som vicepresident imorgon, säger Sarah Palin till CNN efter hon röstat.

Nu åker Palin tillbaka till Phoenix för att stötta McCain i slutstriden.

Hillary har röstat

17.00 Hillary och Bill Clinton har nu röstat på Barack Obama i hemstaden Chappaqua i New York's Westchester County.

Hillary sa till reportrar efteråt att hon hoppas på flera bra år för USA.

På frågan om hon kände sig ledsen över att inte vara en av namnen på röstsedlarna svarade Hillary Clinto att hon känner sig hedrad över att ha varit en kandidat.

– Att komma så nära är något jag alltid kommer att vara stot över, sa Hillary Clinton.

16.45 John McCain är på ingång till Albright United Methodist Church i Phoenix. Aftonbladet.ses reporter Robert Triches är på plats.

Klockan är strax före nio på morgonen vid vallokalen.

– Det är kö och en hel del poliser och medier på plats. Besökarna scannas med metalldetektorer. John McCain beräknas komma hit om cirka tio minuter, säger Robert Triches.

– Efter att han har röstat ska han flyga upp till Colorado för ett valmöte innan han åker tillbaka till Phoenix i kväll.

Sarah Palin har landat

16.25 Republikanernas vicekandidat Sarah Palin stannade till för att köpa kaffe på vägen till vallokalen i hennes hemstad Wasilla i Alaska. Hon håller upp en tidning med rubriken att hon frikänts från anklagelserna i "Trooergate"-skandalen.

– Fin rubrik, säger hon till pressuppbådet.

Efter att Palin röstat ska hon återvända till Phoenix för att stötta McCain.

15.50 Marknaden gillar presidentval. När börserna på Wall Street öppnade på tisdagsmorgonen steg Dow Jones med 1,85 procent, Standard & Poor’s med 1,92 procent och Nasdaq med 1,31 procent, rapporterar AP.

Högt valdeltagande

15.45 CNN rapporterar att röstningen nu är igång i 45 av 50 delstater.

15.25 Republikanernas kandidat John McCain kämpar in i det sista för att ta igen Obamas försprång. Under dagen tänker han både hinna med besök i New Mexico och Colorado innan han återvänder hem till Arizona för republikanernas valvaka, rapporterar CNN.

McCains kampanjchef Rick Davis menar att McCain fortfarande kan ta hem segern om han vinner i Nevada, Colorado och New Mexico.

15.16 Från olika håll i USA rapporteras om ett ovanligt högt valdeltagande. I New York började människor köa redan klockan fyra på morgonen, lokal tid, för att slippa den värsta rusningen, uppger AP.

– Klockan 7.30 hade lika många kommit som vid lunchtid 2004, säger valarbetaren John Ritch.

Sarah Palin till Alaska

15.08 Den republikanska vicepresidentkandidaten Sarah Palin har landat hemma i Alaska för att lägga sin röst, rapporterar AP. Efter röstningen tar hon planet till Phoenix för att ansluta till republikanernas valvaka.

14.51 Barack och Michelle Obama går fram till valförrättaren med sina röstsedlar. Applåder, fotoblixtar och en leende presidentkandidat. Nu väntar kampanjtal i Indianapolis, i eftermiddag ska han spela basket och i kväll väntas Obama delta vid ett jättefirande i en park i Chicago.

14.36, svensk tid, anlände Barack Obama med fru Michelle och döttrarna Malia, 10 och Sasha, 7 till gymnastiksalen i Chicago för att lägga sina röster. Både Obama och hans hustru var strikt klädda i svart men såg annars mycket avslappnade ut. De tog båda god tid på sig i röstbåsen. Efter ett tag började en av döttrarna gäspa - är inte pappa klar snart?

Problem med röstningsmaskinerna

14.30 BBC rapporterar om problem med röstningsmaskinerna i New Jersey. I Virginia fick de röstande köa onödigt länge eftersom chefen för det lokala biblioteket, för dagen omgjort till vallokal, försov sig.

14.20 Enligt BBC är röstningen nu i gång i 26 delstater. John McCain väntas rösta inom de närmaste timmarna i hemstaten Arizona. Barack Obama anleder inom kort till en gymnastiksal hemma i Chicago för att lägga sin röst.

13.50 Republikanernas John McCain ligger under i de flesta mätningar men på valdagens morgon hade han ännu inte gett upp hoppet.

– Jag tror att vågmästarstaterna nu har samlat sig och jag tror att det finns goda chanser för oss att vinna, sa McCain i tv-kanalen CBS morgonprogram.

– Jag vet att jag är en underdog, jag förstår det. Men ni kan inte föreställa er den spänning en person känner som är så här nära världens viktigaste post och jag kommer att njuta av det. Jag kommer inte att glömma det här så länge jag lever, sa han, enligt AP.

13.20 Enligt Barack Obamas kampanjblogg är röstningen nu i gång i District of Columbia, Delaware, Florida, Georgia, Maryland, Massachusetts, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, Illinois, Louisiana, Missouri och Michigan.

Obama till Chicago

13.00, svensk tid, öppnade vallokalerna i Obamas hemstad, Chicago, rapporterar CNN:s utsände. Några timmar tidigare landade Obama själv i Chicago för att följa valet därifrån. Han kommer bland annat att slå ihjäl tiden med att spela basket. När presidentkandidaten spelade basket i Punahou Highschool i Honolulu gick han under namnet ”O'bomber”, skriver DN.

Under tisdagsmorgonen fylldes kyrkorna i Kenya med människor som bad för en seger för Barack Obama, rapporterar AP.

– Vi kommer inte att sova i natt, sa studenten Valentine Wambi, 23.

Barack Obamas pappa föddes i Kenya och presidentkandidaten har fortfarande släktingar kvar i landet.

Vid 11-tiden, svensk tid, öppnade vallokalerna i den nordöstra delstaten Vermont, uppger Sky News. Klockan 12.00, svensk tid, kunde New York-borna börja rösta.

Valet följs i Irak

Frukostdags i irakiska Mosul och de amerikanska soldaterna följde valdagens första nyheter. Visserligen visade tre av fyra tv-apparater på Camp Marez sport, enligt AP, men från en TV-apparat kunde man följa Barack Obamas sista kampanjande. De soldater som deltar i valet har redan röstat per post. James Fowler, 27, säger till AP att han hoppas på Obama. Därmed tillhör han en minoritet bland kollegorna på militärbasen.

– Alla här ser fram emot McCain. Men jag tycker att det är dags för förändring och Obama har lovat det. Han har i alla fall gett oss en tidtabell för tillbakadragandet från Irak.

Midnattsröstning inledde valet

06.00, svensk tid, gick de första amerikanerna till valurnorna i den traditionella midnattsröstningen i Dixville Notch, New Hampshire. Jublet steg när resultatet, 15 - 6 till Barack Obama, blev känt.

Att låta invånarna i Dixville Notch rösta så snart valdagen inletts efter 12-slaget är en tradition som hållits vid liv sedan 1940-talet.

Vid förra valet, 2004, tog sittande president Bush hem segern i Dixville Notch. Att en demokrat vinner här har inte hänt sedan 1968, enligt CNN.

Även i lilla Hart's Location öppnade vallokalerna vid midnatt. Här gick 17 röster till Obama, 10 till McCain.

Övriga amerikaner får vänta ett tag till innan de kan rösta. I New York öppnar vallokalerna klockan 12.00, svensk tid. Sist ut blir invånarna i Alaska och Hawaii. Där öppnar vallokalerna först sent tisdag kväll, svensk tid.

Följ resultatet i USA-valet

Antal elektorsröster kl 08.00 svensk tid (totalt 537, den som först får 270 vinner valet):

John McCain: 173

Barack Obama: 364

Alabama – McCain, 9 elektorer.

Alaska - McCAin, 3 elektorer

Arizona – McCain, 10 elektorer.

Arkansas – McCain, 6 elektorer.

California - McCain, 55 elektorer

Colorado – Obama, 9 elektorer.

Connecticut – Obama, 7 elektorer.

Delaware – Obama, 3 elektorer.

District of Columbia – Obama, 3 elektorer.

Florida – Obama, 27 elektorer.

Georgia - McCain, 15 elektorer

Hawaii - Obama, 4 elektorer

Idaho - McCain, 4 elektorer

Illinois – Obama, 21 elektorer.

Indiana - Obama, 11 elektorer

Iowa – Obama, 7 elektorer.

Kansas – McCain, 6 elektorer.

Kentucky – McCain, 8 elektorer.

Louisiana – McCain, 9 elektorer.

Maine – Obama, 4 elektorer.

Maryland – Obama, 10 elektorer.

Massachusetts – Obama, 12 elektorer.

Michigan – Obama, 17 elektorer.

Minnesota – Obama, 10 elektorer.

Mississippi – McCain, 6 elektorer.

Missouri - McCain, 11 elektorer

Montana - McCain, 3 elektorer

Nebraska – McCain, 4 elektorer.

Nevada - Obama, 5 elektorer

New Hampshire – Obama, 4 elektorer.

New Jersey – Obama, 15 elektorer.

New Mexico – Obama, 5 elektorer.

New York – Obama, 31 elektorer.

Nevada – Obama, 5 elektorer.

North Carolina - Obama, 15 elektorer

North Dakota – McCain, 3 elektorer.

Ohio – Obama, 20 elektorer.

Oregon - Obama, 7 elektorer

Oklahoma – McCain, 7 elektorer.

Pennsylvania – Obama, 21 elektorer.

Rhode Island – Obama, 4 elektorer.

South Carolina – McCain, 8 elektorer.

South Dakota – McCain, 3 elektorer.

Tennessee – McCain, 11 elektorer.

Texas – McCain, 34 elektorer.

Utah – McCain, 5 elektorer.

Vermont – Obama, 3 elektorer.

Virginia – Obama, 13 elektorer.

Washington - Obama, 11 elektorer

West Virginia – McCain, 5 elektorer.

Wisconsin – Obama, 10 elektorer.

Wyoming – McCain, 3 elektorer.

Källa: AP

Så läser du artikeln

Texten uppdateras automatiskt med det senaste inlägget högst upp.

Vill du läsa från början, scrolla längst ner i artikeln och läs dig uppåt.