Ännu en skurkstat kan vara på väg skaffa kärnvapen

Burmas regim vill ha en livförsäkring

Than Shwe inspekterar soldater den 27 mars i år.

För några år sedan lät Burmas ledare bygga en helt ny huvudstad långt in i djungeln.

Nu kan de vara på väg att skaffa sig det ultimata skyddet mot en attack från omvärlden.

Byggare arbetar på stadshuset i nya huvudstaden Naypyidaw.

Världen kan vara på väg att få ytterligare en skurkstat som om några år innehar kärnvapen.

Uppgifter om att Burma med Nordkoreas hjälp försöker skaffa sig massförstörelsevapen kommer från flera olika håll ungefär samtidigt.

Något som stärker trovärdigheten.

Mest detaljerade är uppgifterna från den i Norge baserade oppositionella radiostationen Burmas demokratiska röst. De säger sig ha tillgång till tusentals hemliga dokument utsmugglade av en före detta major i Burmas armé. Sai Thein Win, som framträder i en ny dokumentär, hävdar att han var biträdande chef på en mycket hemlig militär anläggning som var högkvarter för Burmas kärnvapensatsning.

– De vill verkligen ha bomben, säger han i filmen om regimen. Det är deras främsta mål.

Vapenplutonium

Burma ska bland annat ha dragit igång ett program för anrikning av uran och tillverka en reaktor som ska producera vapenplutonium.

En grupp av sju FN-experter vars uppgift är att hålla koll på Nordkoreas nukleära aktiviteter släppte för en vecka sedan uppgifter om att Nordkorea hjälper Burma, Iran och Syrien att skaffa kärnvapen och raketteknologi.

FN-experterna hävdar att "misstänkta aktiviteter" pågår i Burma.

Bland annat har man grävt ut stora underjordiska bergrum som inte ska gå att bomba från luften.

Av USA bedöms de nya uppgifterna som så trovärdiga att senatorn Jim Webb på kort varsel ställde in en resa till Burma där han skulle ha träffat militärjuntan och dess politiska fånge Aung Sann Suu Kyi.

Varningsklocka

Även när bevis för Irans kärnvapenprogram avslöjades så var det en oppositionsgrupp som låg bakom.

Shannon Kyle på fredsforskningsinstitutet Sipri manar ändå till viss försiktighet.

– Uppgifterna verkar ha mer trovärdighet än tidgare såna här rykten, säger han. Jag tycker man ska se det som en varningsklocka.

Egentligen finns det bara ett skäl för Burma att skaffa kärnvapen. Att kunna skrämma USA och övriga världen från att försöka störta regimen.

Livförsäkring

Diktatorn Than Shwe och hans gäng har en paranoid läggning. För några år sedan lät man bygga den nya huvudstaden Naypyidaw. Hit har varken utlänningar eller vanliga burmeser tillstånd att resa. Den ligger isolerat och skyddat på ett helt annat sätt än Rangoon.

Kärnvapen kan fungera som ytterligare en livförsäkring.

Burmeserna kan inte ha undgått att se med vilka silkesvantar USA behandlar Nordkorea jämfört med Iran som ännu inte lyckats tillverka någon bomb.

Fast egentligen har Burmas militär en mycket bättre försäkringspolicy i vänskapen med Kina. Västvärlden skulle aldrig kunna ingripa och med våld avlägsna regimen och därmed riskera en väpnad konflikt med Kina.

Brutal

Regimen i Burma tillhör en liten skara i världen som verkligen förtjänar begreppet skurkstat. Sedan 1962 har landets styrts av en brutal militärdiktatur.

Varje försök från den demokratiska oppositionen att sticka upp slås ner. Urladdningar som vid några tillfällen slutat i blodbad. Senast 2007.

Tusentals oppositionella sitter fängslade och torteras.

Precis som Nordkorea är Burma ett extremt fattigt land där befolkningen lider.

Burmas mest kände fånge, fredspristagaren Aung San Suu Kyi behandlas efter omständigheterna väl. Hon sitter sedan många år i husarrest. Hon är så internationellt känd och en sådan hjälte på hemmaplan att regimen inte vågar göra slut på henne.

Bättre då att långsamt låta henne tyna bort.