Experten varnar för ryska förstärkningen

Uppdaterad 2024-03-17 | Publicerad 2016-11-15

Rysslands inledde under tisdagen en stor offensiv mot provinserna Idlib och Homs i Syrien.

Stridsflyg har satts in och missiler avfyrats från den ryska fartygsgruppen som just nu befinner sig i Medelhavet.

Dock varnar experter nu för att den ryska förstärkningen är mer omfattande än så och och kan permenteras.

– Det kommer bli svårt att få bort dem därifrån säger Peter Mattsson, vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Under tisdagen meddelade Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu att man deltagit i nya attacker mot IS i norra Syrien och att stridsplan lyft från det ryska hangarfartyget Admiral Kuznetsov, som för tillfället är placerat i östra Medelhavet.

Även flera missiler ska ha avfyrats från en närliggande misillkryssare.

Men enligt Peter Mattsson, universitetslektor vid Försvarshögskolan, är den ryska förstärkningen i Medelhavet mycket starkare än ovannämnt.

”De har en avsikt med detta”

Förutom hangarfartyget och missilkryssaren har Ryssland även placerat ut en robotfregatt, två ubåtsjagare samt sju S-300, vilket är ett långräckviddig och avancerat luftförsvarssystem.

– Det är en betydande mängd och ett starkare luftförsvar än det man har på Krim-halvön. Detta måste vara en av de största ryska flottkoncentrationerna man har på sina baser och det enda som saknas nu från att ha en fullständig balanserad styrka är reguljära marktrupper. De har tagit in alla sina bästa system och det finns helt klart en avsikt med det.

Enligt Peter Mattsson tyder det mesta på att en förstärkning av den här digniteten har planerats i veckor och kan bero på ett förväntat valresultat.

Ny rysk strategi

– Beslutet kan ha byggt på att det allt hårdare klimatet mellan USA och Ryssland förväntades fortsätta om Hillary Cliton vunnit presidentvalet.

Peter Mattsson säger att Rysslands betydande förstärkningar av sina marinstridskrafter och luftförsvar visar att de har för avsikt att göra baserna permanenta, vilket kan vara ett svar på Nato-diskussionerna om att sätta in mera flygstridskrafter i Mellanöstern.

– På det här sättet visar Ryssland att de kommer kunna stå emot eventuella anfall från andra håll. Samtidigt som de tränar så många enheter som möjligt ger de även signaler om att de kan sätta in dessa varsomhelst, vilket är en del av den nya ryska marina strategin.

Kan nå hela Europa

Peter Mattsson säger att en del är att uppträda på så många platser som möjligt för att skapa operativa dilemma för både USA, Nato och Europa.

Detta då de ryska vapensystemen, som nu befinner sig i Medelhavet, inte bara har kapacitet att försvara Syrien utan även nå hela Europa.

– Det är framför allt ett hot mot Natos södra flank och Natoländerna står nu inför en utmaning att se över sitt försvar i de berörda områden då de har ett ansvar att tillhandahålla marina styrkor som kan stå emot hoten.

Som att spela schack

Samtidigt menar Peter Mattsson att Ryssland också visar att man kommer stanna kvar i Syrien även efter kriget och utgöra en maktfaktor i hela området då man redan lyckats få ett stort inflytande där.

Han tror dock inte att den nuvarande förstärkningen med fartyg i området kommer pågå en längre tid, utan är mer en markering.

– På det här sättet visar de upp sitt inflytande och att man flyttat fram sin position i området. Det är som schack och de har genom detta ändrat på maktbalansen, då det i nuläget inte finns några stridskrafter i området som är lika starka som Rysslands.

”Konfrontation vore katastrof”

Dock påpekar Peter Mattsson att exempelvis de amerikanska flyg-och fartygsstyrkorna är betydligt starkare än den ryska men är desto mer utspridd. En sammandrabbning skulle dock ge ödesdigra konsekvenser.

– En konfrontation skulle vara en katastrof och få substantiella förluster. Det är med andra ord inte alls önskvärt.