Revolutionsgardet: ”Ni kommer mötas av en järnnäve”

Uppdaterad 2017-12-31 | Publicerad 2017-12-30

Videoklipp i sociala medier påstås visa två unga iranier som skjutits ihjäl av polisen, rapporterar Reuters.

Protesterna i landet är inne på sin tredje dag och intensifieras nu efter uppgifterna, skriver nyhetsbyrån.

Ayatollans armé hotar nu demonstranterna att man kommer att möta dem med en ”järnnäve”.

Under söndagseftermiddagen ska åtkomsten till flera sociala medie-plattformar ha begränsats i Iran.

Ett videoklipp som lagts upp på sociala medier visar två ihjälskjutna personer som påstås vara unga iranier.

Enligt uppgifter ska polisen ligga bakom det dödliga våldet.

Det har fått protesterna i Iran, som nu är inne på tredje dagen, att intensifieras, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Anklags för ”väpnat uppror”

Nyhetsbyrån AFP:s reporter i huvudstaden Teheran rapporterar att myndigheter svarade på ryktesspridningen i sociala medier genom att kort före midnatt kapa internet för mobiltelefoner, skriver TT.

Irans kommunikationsminister gick då till attack mot en populär tjänst i sociala medier och anklagade den för att uppmuntra ”väpnat uppror”.

Regeringen hade varnat för att de skulle stänga ner internet till mobiler om de "olagliga sammankomsterna" fortsatte. Strax innan midnatt stängdes internet ner i huvudstaden, men började senare fungera igen.

Trumpstöd

Protesterna, som beskrivs som de mest omfattande i landet sedan presidentvalet 2009, inleddes i torsdags och riktar sig mot stigande matpriser, den iranska regeringen och ekonomin i landet.

– Det har spridit sig väldigt snabbt, på ett sätt som ingen hade förväntat sig, säger Ali Ansari, professor i iransk historia vid University of St Andrews, till The Guardian.

USA:s president Donald Trump har tidigare gått ut och stöttat protesterna.

– Hela världen förstår att det goda folket i Iran vill ha förändring, och – förutom USA:s oerhörda militära makt – är Irans befolkning vad deras ledare fruktar mest, säger Donald Trump.

Inrikesministern varnar demonstranter

Irans inrikesminister varnar nu för att protester mot regeringen kommer att få påföljder.

– De som skadar allmän egendom, stör ordningen och bryter mot lagen måste stå till svars för sitt beteende och betala priset, säger inrikesminister Abdolrahman Rahmani Fazli i stats-tv, rapporterar TT.

Sociala medier avstängda

Under söndagseftermiddagen så har åtkomsten till sociala medie-plattformerna Instagram och Telegram varit begränsad, rapporterar AP.

Meddelande-appen Telegram som regeringen har anklagat för att uppvigla våld under protesterna stängdes av tidigt under söndagseftermiddagen, enligt den semiofficiella nyhetsbyrån ISNA.

Kommer mötas med en järnnäve

Revolutionsgardet, ayatollans armé, hotar demonstranterna att de kommer mötas av en ”järnnäve” om protesterna fortsätter, enligt BBC.