De planerade mord på Lars Vilks – åtalas

Publicerad 2011-12-06

Lars Vilks är redo med en yxa hemma efter alla mordhot.

Tre män i 20-årsåldern misstänkts för att ha planerat att mörda Lars Vilks.

Nu åtalas de.

– Det tänkta offret för dådet var konstnären Lars Vilks, säger vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Tidigare har det varit oklart vem mordplanerna handlade om. Nu bekräftar åklagaren att det är den kontroversielle konstnären.

”Tilltänkt offer”

De tre männen som nu åtalas vid Göteborgs tingsrätt är misstänkta för förberedelse till mord under september 2011 i Göteborg.

– Det tänkta offret för dådet var konstnären Lars Vilks, säger vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Det var under invigningen av Göteborgs internationella konstbiennal 10 september som Lars Vilks skulle mördas med kniv, enligt stämningsansökan.

Från Göteborg

Två av männen är 26 år gamla och en är 24 år. Den tredje är 25 år. De är alla hemmahörande i Göteborg och ska enligt åklagaren "gemensamt och i samförstånd under september ha beslutat sig för att med kniv beröva Vilks livet".

Männen ska ha försökt samla information om konstbiennalen i Röda Stens konsthall i Göteborg genom att skriva precisa detaljer om konstutställningen. Den 8 och 10 september ska de ha rekogniserat i området. Männen ska också ha försökt köpa en bil den 9 september, samt hyra en bil dagen därpå.

Lista på bevis är lång. När de greps vid Göteborgs centralstation bar alla tre knivar på sig. Åtminstone en av knivarna hade köpts samma dag.

Ingen överraskning för Vilks

Dessutom finns vittnen som bland annat hört en av de misstänkta männen fråga efter Vilks på konsthallen. Det finns även telefonavlyssningar där de diskuterar vad som ska ske, och en handskriven planering för dådet.

Förundersökning har pågått sedan mitten av september och huvudförhandling förväntas påbörjas senare i december 2011.

För konstnären Lars Vilks kommer inte uppgifterna att han skulle varit måltavlan inte som någon större överraskning.

– Jo, det har viskats i säven om det en längre tid. Jag har själv trott det och det fanns väl inte så mycket annat att välja på, säger han till Aftonbladet.

”Levt med detta länge”

Lars Vilks hade innan männen greps skrivit på sin blogg att han planerade på att besöka invigningen av den Göteborgs Internationella Konstbiennalen den 10 september i år.

Lars Vilks har även vid ett tillfälle blivit förhörd av polisen. Då framkom det att polisens teori var att Vilks skulle mördas av de tre männen.

– Jag har blivit förhörd och det framgick att det rörde sig om den hypotesen, säger han.

Lars Vilks har sedan flera år tillbaka livvaktsskydd dygnet runt.

Kan mötas i rätten

– Jag har levt med det här länge och behöver inte känna mig otrygg tack vara skyddet jag har. Jag vet att jag inte är populär i de här kretsarna och blivit utvald till en symbol, men nu har det stigit till astronomiska dimensioner, säger han.

Nu kan Lars Vilks och de tre misstänkta männen mötas i rätten i december. Åklagaren kan komma att kalla Vilks som vittne till under rättegången.

– Det är möjligt att det blir så, men det är inte helt säkert än, säger han.

Ändrat från terrorbrott

Enligt chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström har det "spekulerats fritt under hösten", och först nu har hon beslutat avslöja Lars Vilks som målet för planerna.

– Jag har bedrivit förundersökning precis som vanligt.

Det har tidigare förekommit kritik från försvaret som uppger att de fått knapphändig information om vad misstankarna inneburit.

– De har fått reda på precis som försvar alltid får under alla utredningar. Det har varit omhäktningsförhandlingar var fjortonde dag och fortlöpande förhör. Det de inte haft tillgång till är varandras berättelser, säger hon till Aftonbladet.

Hur bedömer du bevisningen mot dem?

– Det är en del vittnesförhör som ska hållas. Sedan är det mycket skriftlig bevisning om motivbilden, plus telefonavlyssning och handskrivet material som visar på synen på Lars Vilks. Väcker man åtal anser man ju i princip sig ha så mycket material att det räcker för en fällande dom. Sedan är det rätten som avgör.

Vad är motivet?

– Motivet är Lars Vilks och att handgripa mot honom. Det är för rondellhundarna, Mohammedteckningarna. Han har blivit angripen och påhoppad förut, liksom andra tecknare i Danmark. Det är ett förekommande fenomen. Angrepp på person oavsett är ju förkastligt. Sen har jag inga synpunkter på om det är lämpligt eller inte att göra Mohammedteckningar.

Vad yrkar du på för straff?

– Det är tidigt att säga. Förberedelse till brott brukar ju ge lägre straff än fullbordade. Men mord är ett allvarligt brott.

I ett första skede misstänktes männen för terrorbrott. Varför ändrades det?

– Inledningsvis hittade vi handskrivna A4-ark som jag anser vara del av planen. Där talades det om "leksaker" och "att läggs leksaker utanför något". Vi funderade på vad det var som skulle läggas utanför vad? Man tänker att leksaker är sprängmedel, som skulle läggas utanför Röda Sten. Då börjar man närma sig något som liknade terrorbrott. Nu greps de och då bar de knivar, och motivet visade sig vara Lars Vilks.

De tre männen har suttit häktade sedan den 14 september. Tidigare var även en fjärde person misstänkt, men han avskrevs senare av åklagaren.