SMHI varnar för extremt stor brandrisk

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-14

Extremt hög brandrisk.

Så lyder SMHI:s varning för flera områden i Värmland och södra och västra Norrland.

Och efter ett kort lågtryck väntas det torra, varma vädret fortsätta – vilket innebär att varningen för bränder står kvar.

– Dessutom innebär den kalla luften i samband med lågtrycket en 30–50-procentig risk för blixtnedslag – om det inträffar är risken för bränder stor, säger Bo Edström, vakthavande tjänsteman på Räddningsverket i Karlstad.

På många håll har SMHI uppmätt rekordtemperaturer för årstiden och flera skogsbränder har härjat på olika håll de senaste dagarna. SMHI har utfärdat varningar för extremt stor brandrisk i norra Värmland, västra Dalarna, Västernorrlands län och längs Västerbottens kust. Varningen är institutets skarpaste.

– Det enda som behövs är en bortkastad cigarettfimp för att branden ska vara ett faktum, säger Bo Edström.

Fritidshus hotades

På onsdagseftermiddagen blossade branden utanför Sveg i Härjedalen upp på nytt och i eldens riktning låg flera fritidshus vid Vallsjön.

– Branden var i princip släckt och var satt under bevakning på onsdagsförmiddagen. Plötsligt brann det för fullt igen. Men med en intensiv vattenbombning från fem helikoptrar lyckades vi stoppa elden innan den nådde fram till sommarstugeområdet, säger räddningschef Kurt Svensson.

Det brinner fortfarande i skogen utanför Sveg och enligt räddningstjänsten kommer det ta lång tid innan branden är under kontroll.

Samtidigt härjade en stor skogsbrand i ett naturreservat utanför Jönköping.

Den vanligaste orsaken till skogsbränder är blixtnedslag och att en kallfront just nu passerar delar av södra Sverige och Svealand ökar risken för åskväder.

– Sedan ser vädret ut att bli stabilt och risken eller chansen för torrt och varmt väder kommer att fortsätta, säger Lars Elgeskog, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Gudruns härjningar

Med en ihållande torka ökar risken för bränder. Och fortfarande kan stormen Gudruns härjning i Sydsverige ställa till med bekymmer för brandbekämpningen.

Enligt Räddningsverket är risken för skogsbränder stor i det stormdrabbade området eftersom det ligger kvar stora mängder flis och grenar i markerna.

Varje år förstörs upp emot 5000 hektar skog av bränder.

Esbjörn Sandin/TT

ANNONS

Följ ämnen i artikeln