”Man kan inte skydda barnen från allt”

Uppdaterad 2017-04-03 | Publicerad 2017-04-02

Den årliga skidresan för åttondeklassarna från Västsverige slutade i tragedi.

Tre personer dog när bussen kraschade på väg mot Vemdalen.

– Många gråter när de börjar fundera på var vänner och klasskamrater finns, säger diakonen Roger Ideborg.

Vid tretiden kommer en vaktmästare ut med en flagga i handen.

Här på församlingsgården i Sveg har ett 30-tal barn och vuxna samlats som klarat sig oskadda, eller med ett skrubbsår på kinden.

Flaggan halas till halv stång. Solen skiner över den grantäckta kullen bakom.

Föräldrar har kommit för att hämta hem sina barn. De lastar in packning och skidutrustning i sina bilar, och vänder söderut.

– Det är ungefär nu som chocken börjar släppa. Många gråter, de börjar fundera på var vänner och klasskamrater finns. Och vi vet inte allt, säger Roger Ideborg, som är diakon och posom-ansvarig i kommunen.

En årlig resa

Bussen med 52 barn, 6 ledare och en chaufför gav sig iväg mot skidorten Klövsjö i Vemdalen klockan 22 på lördagskvällen.

Strax efter klockan 07 kraschade de på E45 strax utanför Sveg.

Det är en årlig resa för eleverna i idrottsklass på Ängskolan i Skene, som ligger i Marks kommun i Västergötland. I nionde klass brukar de åka till Grekland.

En pappa kommer ut med en kopp kaffe. Han satte sig i bilen så fort han hörde talas om olyckan. Hans barn befinner sig på av sjukhusen som de skadade förts till, de har talats vid ett par gånger.

Att något sånt här skulle hända är varje förälders mardröm.

– Men man kan inte skydda barnen från allt heller. Olyckor händer, så är det, säger pappan.

Informationen är knapphändig. Det dröjde till kvällen innan polisen hade underrättat anhöriga till de tre personer som dött i olyckan.

”Har aldrig varit med om liknande”

På Östersunds sjukhus, knappt 20 mil norrut, hålls två pressträffar med sjukvård och polis under dagen.

Lisbet Gibson, sjukvårdsdirektör i Region Jämtland Härjedalen, uppger på eftermiddagen att 23 personer vårdas på olika sjukhus efter olyckan. Fem av dem hade allvarliga skador. Hon säger att hon aldrig varit med om en lika omfattande räddningsinsats.

Alla tillgängliga polisresurser som fanns att tillgå sattes in, från flera regioner. Även Sjöfartsverket bistod med två helikoptrar.

Utreds av haverikommissionen

Chauffören som körde bussen överlevde olyckan. På söndagskvällen uppgav mannen att han tappat kontrollen över bussen efter att det varit stora håligheter i vägbanan.

Polisen ville på kvällen inte kommentera uppgifter om vad som kan ha orsakat olyckan, där bussen körde av vägen på en raksträcka och välte i ett dike.

På måndag förmiddag kommer de att göra en teknisk undersökning av olycksplatsen tillsammans med statens haverikommission.

De flesta reste hem

En gång i tiden blev just en bussolycka startskottet för kommunernas krishantering.

Organisationen POSOM satte igång sin verksamhet år 1988. Det var efter olyckan i Måbøtunneln i Norge, då en buss med skolbarn från Kista kraschade in i en bergvägg.

Tolv skolbarn och fyra vuxna dog. Många anhöriga informerades inte om vad som skett förrän de läste om olyckan i tidningen dagen efter.

När en tragisk bussolycka inträffar nästan 30 år senare verkar beredskapen ha varit bättre.

På kvällen var det bara ett fåtal barn, föräldrar och lärare kvar på församlingsgården i Sveg. På kvällen ska de ta in på hotell.

– Ungdomarna säger inte så mycket. Vi har bara försökt att hjälpa dem så mycket vi bara kan, säger diakonen Roger Ideborg.