Karolinska lägger ner intensivvårdsavdelning

Johan Nilsson/TT

Helena Björk/TT

Publicerad 2021-05-11

Karolinska universitetssjukhuset lägger ner en hel intensivvårdsavdelning för covidpatienter. Arkivbild.

Pressen på akutsjukhusen i region Stockholm kan öka när Karolinska universitetssjukhuset lägger ner en intensivvårdsavdelning för patienter med covid-19.

Den 7 maj slog sjukvården i Stockholm larm om att intensivvårdsavdelningarna var fyllda till bristningsgränsen. På grund av smittspridningen var läget pressat inom hela regionen och enligt DN tvingades man skicka patienter till andra regioner.

I dag, bara fyra dagar senare, har Karolinska universitetssjukhuset beslutat att lägga ned en hel intensivvårdsavdelning för covidpatienter. Lokalerna, men framför allt personalen, behövs för annan vård.

TT: Det låter lite konstigt, eller?

– Det kan jag förstå, men vi gör det här för att det inte ska uppstå patientfarliga köer i sommar. På det här sättet kommer vi att kunna öppna sammanlagt sju nya operationssalar, fem i Solna och två i Huddinge, där vi framför allt kommer att behandla cancerpatienter, säger David Konrad, funktionschef för perioperativ medicin och intensivvård på Karolinska universitetssjukhuset.

Försvårar för andra

Karolinska sjukhusets beslut kan få konsekvenser för andra sjukhus i regionen där covidpatienter intensivvårdas. Anne Kierkegaard som är chefsläkare på Södersjukhuset skriver i ett mejl till TT att:

"Generellt kan man säga att sjukhusens möjligheter att hjälpa varandra inom regionen minskar om det totala antalet intensivvårdsplatser minskar."

Under tisdagen har flera patienter som behövt intensivvård skrivits in vid Södersjukhuset. Totalt vårdas 89 patienter för covid-19 varav 19 får intensivvård.

Klara Bergmark som är verksamhetschef för anestesi- och intensivvård på Danderyds sjukhus ser samma problem med Karolinskas beslut.

– Vi kommer inte att få ett ökat inflöde, men en minskad möjlighet att få hjälp med intensivvårdspatienter av Karolinska. Utjämningen av belastning på sjukhusen kan påverkas, säger hon.

TT: Vad tycker du om beslutet?

– Om vi får problem och det inte fungerar så får vi lyfta frågan till våra sjukvårdsdirektörer (red: i regionen) som får fundera på om beslutet ska omvärderas. Det är svårt att säga nu, säger Klara Bergmark.

Samma personalresurs

Ett problem som David Konrad på Karolinska sjukhuset handskas med är att samma personal används för att behandla covidpatienter som behövs för canceroperationer.

– Det innebär att vi hela tiden måste flytta personal åt det ena eller andra hållet. Genom att göra så här räknar vi med att hinna med att operera ytterligare 175 patienter före sommaren, säger han.

På den aktuella avdelningen vårdas för närvarande fem covidpatienter, som kommer att flyttas till andra enheter, men som mest har avdelningen vårdat 24 covidpatienter.

Orsaken till neddragningen är det minskande tryck på intensiven som varit den senaste veckan.

– Antalet iva-patienter i regionen har gått ner med 20 procent. Planen var att göra det här redan förra veckan, men det kunde vi inte på grund av det tryck som fanns då. Men nu har det gått ner och vi tror att det kommer att fortsätta att gå ner och därför gör vi det här för att ha framförhållning. Men om trycket skulle öka igen, så är vi naturligtvis beredda att växla om på nytt.

TT: Varför anställer ni inte mer personal?

– Det finns för lite utbildad personal, helt enkelt.

Enligt intensivvårdsregistret får för närvarande 83 patienter intensivvård på grund av covid-19 inom Region Stockholm, vilket är en minskning sedan 1 maj då motsvarande siffra var 103 patienter.

Följ ämnen i artikeln